Obama nem távozik harc nélkül

Úgy tűnik, hogy elnökségének maradék két évét háborúzással fogja tölteni Obama, aki az ISIS-ről szóló nyilatkozataiban ugyanolyan harciasan hangzik, mint elődje, George W. Bush.

“Nem lehet velük alkudozni, nem lehet velük értelmesen kommunikálni” – mondta el korábban. – “Az egyetlen nyelv, amit az ilyesfajta gyilkosok értenek, a mindent elsöprő erő. Így pedig, az Egyesült Államok és az ISIS elleni koalíció többi tagja, mindent megtesz majd azért, hogy térdre kényszerítse ezt a szervezetet.”
Ne gondoljuk, hogy Obama bármikor is megriadt volna egy kis bombázástól, ugyanis jóval több légitámadást indított, mint Bush, ráadásul több országon belül is.
Még a Nobel Békedíj átvételekor is elmondta, hogy “a gonosz márpedig létezik” és néha az egyetlen válasz a háború. Ugyanezen beszéd során beszélt arról is, hogy Amerika nem fog egyedül beavatkozni ilyen helyzetekbe, amitől mostanáig sem tért el.
A nagy kérdés már talán csak az lesz, hogy képes lesz-e betartani a szavát egy másik ígéret kapcsán, hogy amerikai szárazföldi erők nem lesznek bevonva az offenzívába. Az eddigiek során egyértelműen sikerült neki, egészen addig nem kezdte el a bombázást Irakban, amíg meg nem alakult az új helyi kormány, Szíriában pedig kivárta, amíg a segítséget ígérő arab országok valóban biztosították afelől, hogy számíthat rájuk, sőt a közel-keleti katonai vezetők arra kérték, hogy küldjön amerikai katonai tanácsadókat a hadszíntérre, mire Obama nemet mondott.
Úgy tűnik, hogy azt elfogadta, hogy az Egyesült Államok szinte nélkülözhetetlen nagyobb nemzetközi katonai megmozdulásokhoz, talán csak jobban örülne, ha nem kéne minden ügybe beleártania magát.
“Amikor a világnak segítségre van szüksége, Amerikát hívja” – mondta el még a hónap elején. – “Még az olyan országok is, akik panaszkodnak ránk, amikor bajban vannak, kit hívnak? Minket.”
Mivel a közel-kelet krízisének megoldása legnagyobb részben a helyi erőkön múlik, a kérdés csak az marad, hogy az Egyesült Államok elnöke képes lesz-e úgy levezényelni ezt a háborút, hogy közben nem szegi meg legfontosabb ígéretét és nem fog amerikai katona az ISIS által felperzselt vidékre lépni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez