Ki adná oda egyik veséjét egy ismeretlennek?

Az elmúlt évtizedekben egyre nőtt az érdeklődés – mind tudományos, mind a mainstream média által – a pszichopaták iránt. Rengeteg film, könyv és egyéb médium alapjait szolgáltatták a végtelenül gonosznak beállított pszichopaták, de az is nyílt titok, hogy bizonyos szakmákban egyenesen jól jön, ha valaki legalábbis néhány pszichopata vonással rendelkezik.

Korábban úgy tekintett az orvostudomány a pszichopatákra, mint egy különálló embercsoportra. Vannak tehát az egyszerű emberek és vannak ők. Abigail Marsh, a Goergetown Egyetem pszichológusa elmondta, hogy az elmúlt években rájöttek arra, ez a mentális betegség is hasonlóan működik, mint a többi, tehát nincs egyenes vízválasztó a normál emberek és a pszichopaták között, hanem vannak, akik sok ilyen jellemvonással rendelkeznek és vannak, akik kevesebbel. Ez viszont felveti a kérdést, hogy kik azok, akik az ellenkező oldalon vannak?
Egy új kutatás arról árulkodik, hogy itt található egy embercsoport, akiket jobbára “anti-pszichopatának” neveztek el és ezek az emberek végtelenül empatikusak és proszociálisak.
Marsh kíváncsi volt az ilyen emberekre, így kutatását azon emberekre alapozta, akik minden önös érdek nélkül, ismeretleneknek ajánlják fel saját veséjüket.
Ez a fajta önzetlenség mindig is táptalaja volt a különböző beállítottságú pszichológusok vitáinak, ugyanis elméletileg fajunk tagjainak nem kellene segítenie a másikon, “de a tény, hogy mégis megtesszük elképesztő és egyben nem igazán érthető. Ezek az emberek pedig, akik képesek kitenni magukat egy komoly beavatkozásnak, csak azért, hogy segítsenek, igazán különlegesek” – mondta el Marsh.
A kutatás során olyan módszerekkel vizsgálták a kísérleti személyek agyát, melyeket korábban már pszichopatákon is elvégeztek. Ilyen például az a teszt, amikor emberi arckifejezéseket kell felismerni, amiben a pszichopaták ritkán ismerik fel a félelmet kifejező arcokat, sőt kimutatták, hogy az agyuk alacsonyabb aktivitást mutat ilyenkor, mint a többi emberé.
Marsh felfedezte, hogy az önzetlen donoroknak valóban ellenkező módon működött az agya a vizsgálatok során, ráadásul a felépítése is merőben különböző volt. A pszichopatáknak általában kis méretű az amygdalájuk – az agy azon része, amely az érzelmekért felelős – a kutatásban résztvevő személyeknek pedig nagyobb, mint az átlagos embereké.
“Sokan úgy gondolják, hogy az ilyen embereket nem az önzetlenségük motiválja, de ennek a kutatásnak köszönhetően láthatjuk, hogy neurológiai és biológiai szempontból is úgy vannak felépítve, ahogyan az önzetlen embereket elképzeltük elméletben. Ez pedig azt jelenti, hogy valóban ez motiválja őket, amikor ilyen és ehhez hasonló dolgokat tesznek” – mondta el Marsh.
Érdekes módon a kísérletben részt vett személyek nem találták magukat önzetlennek, sőt előfordult olyan is, aki kiemelkedően alacsonynak tartotta empátiakészségét. Tehát a világ legkedvesebb embereinek fogalma sincs arról, hogy ők maguk azok. Talán ettől még egy fokkal kedvesebbek lesznek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez