Ennyit isznak a legelvetemültebbek

Az amerikai, felnőtt alkoholfogyasztók felső 10%-a hetente 74 italt iszik meg átlagosan. Ez ugyebár azt jelenti, hogy napi 10-nél is többet fogyasztanak. Egy majdnem háromszázmilliós országban ez a 10% pedig azt jelenti, hogy óriási tömegek isznak ekkora mértékben.

Philip J. Cook könyve, a Paying the Tab (A számla rendezése) adta lényegében a számokat. Cook elmondta, hogy bár nehéz elképzelni ennyi embert, aki képes napi tíz italt meginni, észre sem vesszük azokat, akik esténként elkezdenek sörözni, majd nem állnak meg, vagy azokat akik a stresszt néhány pohár whiskyvel vezetik le.
Az amerikaiak által évente elfogyasztott alkohol több, mint fele ennek a 10%-nak köszönhető.
Nézzük a többieket: 30%-a a felnőtt populációnak egyszerűen nem iszik, újabb 30% pedig általában egy italnál kevesebbet fogyaszt el egy héten. Amennyiben naponta megiszik egy pohár bort, máris a top 30%-ban találja magát, legyen kettő és a top 20%-ban.
A Pennsylvania State University kutatásának köszönhetően ahhoz is közelebb kerültünk, hogy megértsük, miért iszik valaki ennyit. Alapvetően evolúciós tény, hogy jobban szeretjük az édes dolgokat, mint a keserűeket, így inkább az édeseket keressük. Ám kiderült, hogy vannak, akik más mértékben találják keserűnek az alkoholt. A kutatás során rájöttek arra, hogy a genetikánknak köszönhetjük azt, hogy milyen mértékben érzünk keserű és édes ízeket, így aztán van, akinek sokkal jobban ízlik az alkohol. Ez pedig összefüggésben van azzal, hogy mekkora eséllyel lesz valakiből alkoholista, amennyiben fiatalon kipróbálja az ivást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez