Rudy Giuliani videójátékgyártót véd egy diktátor jogi támadásától

New York egykori polgármestere Manuel Noriega egykori panamai diktátorral száll szembe, aki beperelt egy amerikai játékgyártó céget, képmása engedély nélküli felhasználása miatt.

Az Activisont az 1989-ben megbuktatott panamai diktátor azért perelte be, mert a rendkívül sikeres lövöldözős játékában, a 2012-ben megjelent “Call of Duty: Black Ops II-ben” emberrablóként és gyilkosként ábárázolták, és az engedélye nélkül használták fel képmását és nevét. A játékban Noriega az egyik főgonosz segítőjeként jelenik meg. Noriega jogászai szerint a játékgyártó profitált abból, hogy a volt panamai diktátor is szerepelt a játékban, amely több mint egymilliárd dolláros bevételt ért el mindössze 15 nappal megjelenése után.
Az Activison hétfőn jelentette be, hogy a céget védő jogászcsapat tagja lesz Rudy Giuliani, New York egykori polgármestere (a szeptember 11-ei terrortámadások idején is ő vezetette az amerikai nagyvárost), aki még mielőtt politikai pályára lépett volna, ügyészként, valamint privát praxisában szólásszabadsággal foglalkozó ügyvédként dolgozott.
Giuliani az Activision elleni perrel kapcsolatban kijelentette: az ügy a jog egy olyan részét érinti, ami fiatalkorát idézi vissza. Elmondása szerint azért vállalta a cég védelmét, mert nem akarja, hogy a börtönben ülő Noriega profitáljon bűneiből, valamint azért, mert szerinte, ha a volt diktátor megnyerné a pert, akkor az vétójogot adhatna történelmi alakoknak és örököseiknek arra, hogy miként ábázolják őket könyvekben, filmekben, tévéműsorokban és videójátékokban. “Gondoljanak úgy az ügyre, mintha Osama bin Laden családja menne neki a “Zero Dark Thirty-nek” – mondta Giuliani.
Noriega megbuktatása után 17 évet töltött amerikai börtönben dorgterjesztés miatt, majd Franciaországban pénzmosás vádjával ítélték el, ahonnan 2011-ben adták ki Panamának, ahol a most nyolcban éves férfi 60 évig tartó börtönbüntetését tölti emberölés és korrupció miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez