A félidős választók

Úgy tűnik, a demokrata szavazók nem gondolják annyira fontosnak a 2014-es félidős amerikai választásokat, mint amennyire a republikánusok teszik. Az ő céljuk egyértelműen az, hogy visszaszerezzék a szenátus feletti irányítást.

A Wall Street Journal és az NBC News új közös felmérése azt mutatja, hogy a republikánus szavazók 75% fontosabbnak gondolja a mostani kongresszusi választást, mint más szóba jöhető szavazást. Ez az arány a demokratáknál mindösszesen 57% körül alakul.
A közvélemény-kutatás mostani eredményei összhangban van az eddigi adatokkal, amelyek a republikánusok jóval nagyobb szavazási lelkesedését mutatják. A Demokrata Párt több vezetője, többek között Barack Obama is felhívták már arra a figyelmet, hogy komoly bajok adódhatnak számukra abból, hogy nem elég izgatottak a demokrata szavazók, túlságosan is elbizakodottak.
A szavazók fiatalabb nemzedéke, akik a demokraták egy igen komoly bázisát kellene, hogy adják, igen lanyha szavazási hajlandóságot mutatnak. A legújabb felmérések azt mutatják, hogy ennek a szavazói rétegnek (35 év alattiak) mindösszesen a 20%-a mondta, hogy számára nagyon fontos ez a szavazás. A 65 év felettieknél ez az arány jóval magasabb, körükbe elérte a 62%-ot. Összességében a republikánusok 54%, míg a demokraták 44%-a jelentette ki, hogy nagyon érdekli a szavazás.
Ez a felmérés rossz hír a demokraták számára, mert sok államban különösen szoros versenyt jeleznek előre az adatok. És az ilyen versenyeket az szokta eldönteni, hogy kit tudja nagyobb arányban rávenni a szavazóit, hogy menjenek is el a szavazás napján, hogy hol lesz nagyobb a lelkesedés. Ugyanakkor több ember (46%) mondta azt, hogy inkább szeretne demokrata irányítású szenátust, mint republikánust (42).

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez