Az Apple nem ad ki többé bizalmas információt a rendőrségnek

Szerdán arról nyilatkozott a kaliforniai óriáscég, gondoskodni fognak róla, hogy ne lehessen jogi úton arra kényszeríteni őket, hogy felhasználói információt szolgáltassanak a rendőrségnek, még akkor sem, ha erre végzésük van.

A dolog úgy jött szóba, hogy az Apple legújabb operációs rendszeréről, az iOS 8-ról derültek ki új dolgok, többek között az, hogy innentől kezdve maga az Apple sem lesz képes hozzáférni a telefonokon és tableteken tárolt kényes információkhoz, így hiába kötelezik őket a kiadásukra.
Ahogyan nő az iOS 8-at használók száma, úgy fog csökkeni az Apple által hozzáférhető személyes információ, egy idő után pedig csak a néhány éves készülékek gazdáiról kérhet adatokat a rendőrség.
Persze továbbra is hozzáférhetők maradnak az olyan adatok, amelyek például az iCloud szolgáltatásban lettek elmentve, ami biztonsági másolatot készít a felhasználó képeiről, videóiról és mindennemű kommunikációjáról. Így azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem szeretnék, ha a rendőrség bármikor is hozzáférne ezekhez, azt ajánlják, állítsák be úgy eszközüket, hogy az ne készítsen automatikusan biztonsági másolatot az iCloud szervereire.
Kevesebb mint öt hónap telt el azóta, hogy arról rendelkeztek az Egyesült Államokban, hogy a legtöbb esetben szükség van bírósági végzésre, amennyiben a rendőrség adatokat akar szerezni egy telefonról vagy hasonló eszközről. Az új operációs rendszer jogi nyilatkozata azonban szinte semmissé teszi az egész ügyet, ugyanis az Apple magát fosztja meg a felhasználók telefonjaiban való kutakodástól, így attól is, hogy együtt tudjon működni a rendőrséggel ilyen helyzetekben.
Az Apple-nek nem ez az első lépése afelé, hogy megmutassa mennyire biztonságos is náluk felhasználónak lenni, főleg a tavalyi Edward Snowden balhé után.
Ezen persze nem igazán segített a pár hete történt hírességek meztelen fotóit kiszivárogtató ügy, de a mostani lépés egyértelműen éreztetni akarja a felhasználókkal, hogy biztonságban vannak.
Az FBI is felszólalt az ügyben, elmondták, hogy veszélyes vizeken jár az Apple, ugyanis sokszor nagyon komoly ügyek feltárásában segített nekik a gyanúsított telefonján talált különböző adatok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez