Mintha ma történt volna…09.19.

 1881. szeptember 19-én halt meg James Abram Garfield, az Egyesült Államok 20. elnöke, aki alig négy hónapig volt hatalmon. A második elnök volt, akit meggyilkoltak.

1831. november 19-én az Ohio állambeli Orange-ban született James Abram Garfield, az Egyesült Államok 20. elnöke. Matematika tanári diplomát szerzett, majd az 1850-as évek végén politikai pályára lépett. Először Ohio állam szenátora volt, majd az amerikai polgárháborúban tábornokként szolgált.

1863-ban a kongresszus tagjává választották, 1880-ban pedig a republikánusok által jelölt 49 éves politikus a demokrata Winfield Scott Hancockkal szemben megnyerte az elnökválasztást. A politikai élet megreformálását célul tűző, korrupció ellenes harcot indító Garfield azonban mindössze négy hónapot tölthetett hivatalában.

Az elnök 1881-es beiktatása után Charles Julius Guiteau, egy önjelölt, elmebeteg beszédíró úgy érezte, a győzelem neki köszönhető, amiért cserébe bécsi nagykövet akart lenni. Két hónapig küzdött, de mikor látta, hogy fölöslegesen, elszánta magát a merényletre. Garfield két fiával éppen nyári szabadságra készült, amikor Guite a washingtoni Pennsylvania vasútállomáson többször is rálőtt. Kezdetben úgy tűnt, hogy Garfield sérülései nem életveszélyesek, azonban a hátába fúródott két golyót nem sikerült idejében megtalálni és kivenni.

Végül a népszerű amerikai elnök 1881. szeptember 19-én – több héten át tartó szenvedés után – sebfertőzés következtében Elberonban elhunyt. J. Guite-t, akiről a nyomozás kiderítette, hogy korábban saját nővérét is megpróbálta meggyilkolni, bíróság elé állították, és miután beszámíthatónak nyilvánították, kötél általi halálra ítélték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez