Vége az elszigetelődés idejének

Az Egyesült Államok és talán legfőképpen Obama kénytelen belátni, hogy muszáj valamit tenni az ISIS által felperzselt vidékkel.

Az amerikai elnöknek csupán egy hét kellett ahhoz, hogy eljusson a “problémával kell kezdeni valamitől” odáig, hogy “leépítjük és megsemmisítjük” a terrorista szervezetet. Amelyet rendszeres légi csapásokkal és a helyi kormány pénzügyi és katonai támogatásával tervez véghezvinni.
Obamának nem igazán fűlik hozzá a foga, hogy az országa háborúba kezdjen. Így volt ez az iraki és afganisztáni helyzettel is, amely ellentétből minél hamarabb ki akart lépni, illetve egyértelműen nem akart belefolyni a szíriai polgárháborúba sem. Azonban amikor a lokális ügyből hirtelen nemzetközi ügy lett és többé már nem csak Szíria, hanem Irak is veszélyeztetett lett az ISIS miatt, kénytelen volt valamit tenni.
A republikánusok sem repestek az örömtől, hogy be kell avatkozni, Sarah Palin például azt írta ki Facebook profiljára, hogy “majd Allah elintézi a helyzetet”. Mostanra viszont eljött az idő, hogy nem “hagyhatjuk Allahra”, ugyanis már az amerikai érdekekkel is szemben áll az, ami az ISIS által elfoglalt területen zajlik.
Sokan ellene vannak a katonai beavatkozásnak, ennek több oka is lehet (értelmetlen, mert nem lesz jobb a helyzet; nincs jogunk beavatkozni egy másik nemzet belső dolgaiba, ha azok nem kérnek belőle), illetve vannak, akik szerint nincs más választása a nyugatnak.
Annyit biztosan tudhatunk, hogy az iraki megszállás hasonló céllal indult, mégsem igazán sikerült tetemes, hosszú távú változást elérni. Ez viszont nem bizonyítja, hogy nem lenne sokkal rosszabb a szituáció, ha nem lett volna beavatkozás. Amennyiben ugyanaz fog történni, mint Irakban, valószínűleg néhány év múlva megint előjön majdnem ugyanez a helyzet, majdnem ugyanazokkal a résztvevőkkel, de azt nem tudhatjuk, hogy ha nem tennénk semmit, akkor nem eszkalálódna ódáig a krízis, amit már talán az európai és amerikai vezetés sem tudna kordában tartani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez