A republikánusok megítélése soha nem látott mélységekben

Bár az amerikai majdnem kétharmada kedvezőtlen véleménnyel van a Republikánus Pártról, mégsem kell annyira nagyon félniük a novemberi kongresszusi választásoktól.

A Washington Post és az ABC közös közvélemény-kutatásának adataiból az derül ki, hogy az amerikai egészen egyszerűen “utálják a Republikánus Pártot” – ahogy a Post fogalmaz az eredményekről szóló cikkében. És ez nem is annyira nagy túlzás. A felmérés szerint ugyanis elképesztő 72 százalék van rossz véleménnyel a republikánusok kongresszusi munkájáról, ebből 47 százalék “nagyon” elítéli a konzervatív pártot.

Összehasonlításképpen: Obama teljesítményét az amerikaiak 54 százaléka, a Demokrata Pártot pedig 61 százalék nem kedveli.

A rossz eredmények ellenére a novemberi kongresszusi választásokon a republikánusoknak mégis nagy esélyük van arra, hogy jól szerepeljenek, sőt, még a többséget is megszerezhetik a Szenátusban. Ennek több oka is van, de a legfontosabb talán az, hogy a republikánus képviselők és szenátorok munkájával kapcsolatban a republikánus szavazók többsége erősen kritikus.

Míg a demokrata szavazók 63 százaléka elégedett saját pártjának képviselőivel, ez a szám a republikánusok körében mindössze 34 százalék. És ezek a republikánusok – ahogy azt a Post is megjegyzi – egészen biztosan egy republikánus jelöltre fogják majd leadni a szavazatukat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez