Hova menjünk egyetemre, ha egyből sokat akarunk keresni

A U.S. News legújabb egyetemi rangsorolása kissé máshogy festene, ha az egyetlen dolog, amit számításba vennénk, az az lenne, hogy mennyit keresnek a frissdiplomások.

Az ilyeneket, mint a Princeton, a Harvard, a Yale vagy a Columbia azonnal elfelejthetjük, ugyanis ezek – az egyébként óriási elismerésnek örvendő iskolák – még csak a top 30-ba sem kerülhetnének be. Sőt, az egyébként negyedik helyen álló Chicagói Egyetem a top 200-ba sem férne be.
A lista élén az olyan hadtudományi és reál beállítottságú iskolák végeznék, amelyek frissdiplomásai a legnagyobb kezdő fizetéssel lépnének be a munkaerőpiacra.
Az alább látható grafikonon látszik, hogy a különböző iskolák végzett diákjai mennyi pénzt visznek haza átlagosan egy év alatt, az egyetem befejezése utáni öt évben.

Bár ebbe a listába nem tudott egyetlen “Ivy League” iskola sem bekerülni, a következőbe már néhánynak sikerült. Itt már azt nézték, hogy hogyan alakul a végzett diákok évi átlagfizetése a karrierjük későbbi részeiben. Itt látszik, hogy a bölcsészek fizetése nem igazán növekszik túl nagymértékben, azonban a hadi és a reál tantárgyakat tanító egyetemek diplomásai egészen szép fizetésemeléssel dicsekedhetnek.


Az utolsó grafikonon pedig azt láthatjuk mekkora növekedést hozott fizetésükben a frissdiplomás időszak és a karrierjük közepe közti időszak.


Ugyan a számokból nem derül ki minden, annyit azért elmondhatunk, hogy bár bizonyos tanulmányokkal jobban indul az átlag diák, az ilyesfajta különbségek az esetek többségében később kiegyenlítik egymást. Talán minél specifikusabb szakmáról van szó, annál több idő kell ahhoz, hogy pénzügyileg kifizetődő legyen, de aztán túl is szárnyalja a korábban többet fizető szakmákat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez