Az amerikaiak nem csak többet dolgoznak, hanem…

Az köztudottnak számít, hogy az amerikai munkavállalók jóval több időt töltenek munkával, mint a fejlett európai országokban dolgozó társaik. Egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány azonban egy kevésbé ismert tényre világít rá.

Arra, hogy az amerikaiak nem csak több órát dolgoznak, hanem jóval nagyobb arányban végeznek munkát “furcsa időpontokban”, azaz a hétvégén és éjszakai műszakban.
A Royal Holloway University of London és a Paris School of Economics kutatói, Daniel S. Hamermesh és Elena Stancanelli által a NBER gazdaságkutató intézet számára készített munkatanulmány adatai szerint majdnem minden harmadik amerikai tölt el a hétvégéjéből valamennyi időt munkával, míg ez a szám csak minden ötödik franciára, hollandra vagy németre igaz.
Az éjszakai műszakban dolgozó amerikaiak száma szintén magasan felette van a gazdag európai országokhoz képest. A kutatók adatai szerint az amerikai munkavállalók több, mint negyede dolgozik éjszakai műszakban, amit a tanulmány szerzői az este tíztől másnap reggel hat óra között végzett munkaként definiáltak. Ezzel szemben Franciaországban és Hollandiában csak minden 14. ember és még a németeknél is fele akkora az arány, mint az Egyesült Államokban. A britek kerültek legközelebb az amerikaiakhoz 18,6 százalékkal, de még így is le vannak maradva.
A tanulmány szerzői szerint nincsen közvetlen kapcsolat a “furcsa időpontokban” végzett munka magas aránya és a között, hogy az amerikaiak évente több órát töltenek munkával, és további kutatásokat igényel a háttérben lévő magyarázatok megtalálása. Egyben felhívják a figyelmet arra, hogy a furcsa időpontokban végzett munkának “igencsak drámai hatása lehet” a munkavállalók szociális életére és egészségi állapotára, és ezért a kérdéskör további figyelmet igényel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez