Most akkor háborúban áll az USA és az ISIS vagy nem?

Kissé ellentmondásosan kommunikál az amerikai kormány az ISIS ellen folytatott… és itt lenne nehéz egyértelmű definíciót írni, ugyanis nem lehetünk biztosak abban, hogy megfelelő kifejezés, ha a háború szót használjuk, de talán egy egyszerű katonai akciónál komolyabb a helyzet. Mást mond a Fehér Ház és mást mond John Kerry külügyminiszter. Nézzük.

Obama korábban beszélt arról, hogy “leépítjük és megsemmisítjük” az ISIS-t, de ez most akkor azt jelenti, hogy hadban állnak az Iszlám Állammal vagy nem?
“Ugyanúgy hadban állunk az ISIS-el, mint az al-Káidával és szövetségeseikkel, bárhol is legyenek a világon” – mondta el a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest.
“Bár ez nem ugyanaz, mint az iraki háború, ne értse félre senki: hadban állunk az ISIS-el” – ezt pedig a Pentagon szóvivője, John Kirby mondta el.
Most jön azonban a csavar, ugyanis John Kerry külügyminiszter mindent megtett, hogy kikerülje valahogy a “háború” szót, amikor a tegnapi nap folyamán nyilatkozott az ügyről, annak ellenére, hogy a korábbi felszólalók igazán nem spóroltak a szó használatával.
“Jelenleg egy antiterrorista akciót hajtunk végre. Úgy érzem, a háború szó nem lenne megfelelő erre a specifikus helyzetre. Egy végtelenül fontos, nemzetközi összefogás részeként állunk a terroristák útjába. Nem hiszem, hogy rögtön háborút kéne kiáltani, inkább egy, az átlagosnál magasabb szintű terrorelhárító programról van szó” – mondta a CBS News-nek.
“Amennyiben valaki mindenképpen a háború szóval szeretné illetni a szituációt, akkor tegye nyugodtan, de a helyzet az, hogy ez jelenleg csak egy fontos terrorelhárító program” – ezt pedig a CNN kapta.
Tehát egyelőre nem lehetünk biztosak abban, hogy mi is ez, a Wire teóriája szerint Earnest egyszerűen még mindig a 13 évvel ezelőtti szituációban él, mivel akkor a kongresszus felhatalmazta Bush elnököt a hadsereg bevetésére a terroristák ellen, így ez a jelenlegi helyzetre is érvényes lehet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez