Mintha ma történt volna…09.10.

1939. szeptember 10.-én William Lyon Mackenzie King liberális miniszterelnök irányítása alatt üzent hadat Kanada Németországnak a II. világháborúban, három nappal a brit hadüzenet után.

A világháborúban a kanadai katonák a briteket erősítették. Az első kanadai egységek 1939 decemberében érkeztek meg Nagy-Britanniába. Körülbelül 1,1 millió kanadai szolgált a háborúban, és a katonai vesztesége 45.300 fő volt, míg polgári áldozatot nem szedtek a harcok.
A háború során kanadai csapatok harcolnak Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, az Atlanti-óceáni térségben, valamint Hongkongban. A kanadai csapatok fontos szerepet játszottak az atlanti csatában, a sikertelen 1942-es Dieppe-i rajtaütésnél Franciaországban, Olaszország 1943-as szövetséges megszállásában, a D napon, 1944-ben történt partraszállásnál, majd ezt követően az Overlord hadműveletben és a Scheldti csatában. Hollandia megszállása idején Kanada menedéket nyújtott a holland uralkodónak és a kanadai erők tevékenyen is részt vettek az ország német uralom alól való felszabadításában. A Nagy-Britanniának, Kínának, a Szovjetuniónak és természetesen Kanadának előállított háborús felszerelés gyártása miatt a kanadai gazdaság virágzott. Annak ellenére, hogy Québecben egy újabb sorozási válság alakult ki, Kanada a háborút a világ egyik legnagyobb hadseregének birtokában fejezte be. 1945-ben, még a háború alatt, Kanada az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik alapító tagja lett

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez