Újabb rasszista kijelentések az NBA-ben: az Atlanta Hawks tulajdonosa eladja csapatát

Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában szereplő Atlanta Hawks többségi tulajdonosa, Bruce Levenson a hétvégén bejelentette, hogy eladja a georgiai csapatnál meglévő érdekeltségeit. A fő ok még egy 2012-ben küldött e-mail, illetve annak tartalma.

A USA Today hírei szerint Levenson idén júliusban már jelezte az NBA felé, hogy még két évvel korábban egy e-mailben részletezte aggodalmait a Hawks elnökének, Danny Ferrynek, azzal kapcsolatban, hogy a csapat szurkolói között túl sok az afroamerikai. Saját szavai szerint az akkori kijelentései „helytelenek és sértőek voltak.” Ezekben a fekete drukkereket kevésbé értékesebbnek tüntette fel és arról írt, hogy a fehérek félnek a túl sok afroamerikai nézőtől. Levelében durva sztereotípiákat használt a feketék zenei és egyéb ízlésére.
Az eset egy időben látott napvilágot a Los Angeles Clippers korábbi tulajdonosának, Donald Sterlingnek az ügyében zajló pereskedéssel. Sterlinget korábban egy kiszivárgott beszélgetésben elhangzott rasszista kijelentései miatt tiltották el végül mindennemű tevékenységtől, ami a ligához kapcsolódik, ezzel rákényszerítve, hogy adja el csapatát. Akkoriban Levenson az egyik legnagyobb kritikusa volt a Clippers-t birtokló üzletembernek.
A többségi tulajdonosnak a Hawks-nál végzett tevékenységéről való lemondása azonnali hatályú. A tulajdonosváltást az NBA komisszárja, Adam Silver is megerősítette. Egyben tájékoztatta a médiát arról, hogy „Levenson elismerte, a 2 évvel korábban tett kijelentései teljességgel elfogadhatatlanok, és éles ellentétben állnak minden alapértékkel, amit az NBA képvisel. Bántó kijelentéseit őszintén megbánta, és az egész ligától (szurkolók, játékosok, dolgozók, üzletpartnerek, tulajdonosok) bocsánatot kér szavaiért.”
Az NBA ennek nyomán elkezdi felkutatni a lehetséges vevőket Levenson tulajdonrészére. A csapatok árát valamelyest felverte a Los Angeles Clippers eladása, melyet Steve Ballmer, a Microsoft korábbi vezérigazgatója vett meg 2 milliárd dollárért a Sterling családtól. Mivel az atlantai csapat nem vonz akkora érdeklődést, a vételár minden bizonnyal alacsonyabb lesz, de így is mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a világ legerősebb kosárlabda-bajnokságába szeretné bevásárolni magát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez