Kitűzték a tárgyalás napját az Észak-Koreában fogvatartott amerikai állampolgárnak

Az állami média állítása szerint az amerikai Matthew Millernek jövő hét vasárnap lesz a tárgyalása, alig egy héttel a 24 éves férfi média megjelenése után, melyben segítségért esedezett. A phenjani hivatalos hírügynökség röviden ejtett szót az ügyről, ekkor hozták nyilvánosságra a meghallgatás időpontját.

Miller azonban nem az egyetlen amerikai, akit jelenleg fogva tart az Észak-Koreai rezsim. Jeffrey Fowle és Kenneth Bae szintén az országban ragadtak és különböző okok miatt nem tudják azt elhagyni. A három férfi egyszer már felkérte Washingtont, hogy küldjenek egy, az amerikai érdekeket képviselő diplomatát, aki tud tenni valamit a helyzetükért.
Millert akkor tartóztatták le, amikor összetépte turistavízumát a repülőtéren és menedékjogokat követelt.
Bae, aki amerikai-koreai kettős állampolgár, 15 év börtönre lett ítélve, mert állítólag meg akarta dönteni a phenjani rezsimet. Állítása szerint egészségi állapota folyamatosan romlik, jelenleg kritikus szinten van, ez pedig a napi nyolc óra kényszermunkának köszönhető a munkatáborban, ahol büntetését tölti.
Fowle még április 29-én érkezett az országba és a bűne, hogy egy bibliát hagyott valamelyik klubban. Ez ugyanis illegális Észak-Koreában, így letartóztatták az ohioi férfit.
Az Egyesült Államok helyzete nehéz a konfliktusban, ugyanis kevés dolgot tudnak ajánlani a fogvatartottakért cserébe, tekintve hogy Washington és Észak-Korea között nincs diplomáciai kapcsolat, sőt még követség sincs Phenjanban. A svéd követség foglalkozik az amerikai ügyekkel a térségben, Fowle és Miller nekik köszönhetően tudtak hazatelefonálni családjuknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez