A gének és a hosszú élet

Amerikai tudósok egy mostanában befejeződött kísérlet alapján úgy vélik, hogy a körülbelül 70 génben fellelhető variánsok közül megtalálták azt, ami a hosszú életért felelős, így nagyjából 70%-os valószínűséggel meg tudják mondani, hogy az illető elérheti-e a 90 éves kort.

Ezek a variánsok képesek arra, hogy adott esetben elnyomjanak öregedéssel kapcsolatos betegségeket. Természetesen a helyes életmód, az ember környezete nagy szerep játszik az élettartamban. A New England Centenarians Study 1995 óta vizsgál több ezer kaukázusi száz éves embert és családjukat. A későbbiekben Japánra, majd további etnikumokra is kiterjesztik a vizsgálatukat.
Ezek az új eredmények a tudósok szerint még csak az első lépések a kor meghatározásának pontosítására. A gének további vizsgálata hozzájárulhat ahhoz, hogy a tudomány a megelőző, prediktív orvoslás irányába mozdulhasson el.
Az eredmények azt mutatják, hogy idős kort megélőkben is ugyanannyi betegséget hordozó gén variáns van, mint másokban. Ebből az következik –vélik a tudósok-, hogy a hossszú életért felelős variánsok valamilyen módon kitörölhetik azokat a variánsokat, amik a betegségért felelősek.
Dan Buettner demográfus, a National Geographic Society Expedíciós Tanácsának tagja elfogadva az új eredményeket megjegyezte, hogy hosszú idő óta közismert, hogy a magas életkort megért népességnek, a helyes életmódon túl van egy ún. „nyertes genetikai sorsjegye” is. Hozzátette azonban, hogy „a gének és a környezet azonban bonyolult kapcsolatban állnak egymással” – fogalmazott.
„A környezeti tényezők, az ételek, a víz, a levegő minősége gyorsan megváltozhatnak, aminek köszönhetően azok a gének, amelyek a mai százéveseket segítették a hosszú életkor elérésében, a ma született gyerekekre nem lesznek olyan kedvező hatással” – mondta el Buettner.
A demográfus azon a véleményen van, hogy a genetikai beavatkozások elvben lassíthatják majd az öregedési folyamatokat, de ez csak a nagyon távoli jövőben képzelhető el. Mostanság mindannyiunknak azokkal a génekkel kell élnie, amelyeket kaptunk, ami azt jelenti, hogy a hosszú élet esélye egyelőre az életmóddal befolyásolható.
Az iparilag fejlett országokban minden hatezer emberből csak egy fogja megéri a századik születésnapját, a 110-et pedig csak minden hétmilliomodik ember. A száz év fölöttiek 80 százaléka a nő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez