Ex-külügyminiszterek exkluzív társasága

Míg Obama Európában próbálja hirdetni nézeteit az Egyesült Államok álláspontjáról a világban zajló eseményekkel kapcsolatban, szerdán az USA 5 korábbi külügyminisztere, valamint John Kerry, az amerikai diplomácia jelenlegi vezetője gyűlt össze Washingtonban, ahol egy rendezvényen rövid kommentárt fűztek országuk külpolitikájának jelenlegi állapotához is.

Ahogy az ABC News is hírt adott róla, az esemény apropója a külügyminisztérium és az amerikai diplomácia történetét bemutató új múzeum alapkövének letétele volt. Mindez jelenleg szimbolikus jelentőséggel is bír a közel-keleti és az ukrajnai helyzet kezelését tekintve, hogy csak a legfontosabbakat említsük az Obama-adminisztráció számos külpolitikai kihívása közül.
Condoleeza Rice-on és George Schultz-on kívül valamennyi még élő külügyminiszter jelen volt, és közülük Henry Kissinger beszélt először, aki legkorábban töltötte be a hivatalt. Véleménye szerint szükségszerű, hogy Amerika felvázoljon egy világos koncepciót arról, mit képvisel a világban, így elkerülve, hogy a külpolitikája több, kisebb taktikai húzás sorozatává aprózódjon. Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere nem nevesítette kinek a politikájára gondol, de valószínűsíthető, hogy szavai Obama az ISIS-szal kapcsolatos nyilatkozataira utalt, melyek néha egymásnak ellentmondó zavaros célokat fogalmaztak meg.
Konkrétan megnevezte viszont Obamát Madeline Albright, a Clinton-adminisztráció külügyminisztere, aki dicsérte az elnököt aznap tartott tallinni beszédéért. Kiemelte, hogy nagyon büszke volt, mikor hallotta az elnök elkötelezettségét az Egyesült Államok szövetségeseinek és értékeinek védelme mellett.
Az idősebb George Bush alatt szolgáló James Baker szerint az erős amerikai diplomácia kulcsfontosságú a világban tapasztalható válságok és feszültségek békés megoldásában. Beszédében utalt Ukrajnára, a Közel-Keletre, és a világszerte egyre erősödő terrorizmusra is, mint a legnagyobb külpolitikai kihívásokra.
Colin Powell szerint fontos, hogy az Egyesült Államok akkor is fenntartsa a párbeszédet a diplomácia csatornáin keresztül, amikor egy szövetségese eltávolodik tőle, valószínűleg Oroszországra utalva. Beszédében így nyilatkozott: „Kapcsolatban kell lennünk a barátainkkal és az ellenfeleinkkel egyaránt. Együtt kell működnünk ellenfeleinkkel is, hogy ne váljanak az ellenségeinkké. Ez a feladat alapvető fontosságú, és az Egyesült Államok érdekeit szolgálja.”
Hillary Clinton, Kerry közvetlen elődje szintén hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezető szerepét, és saját eredményeit is megemlítette, amikor a külügyminisztérium közösségi médián keresztül történő kommunikációjának jelentőségéről beszélt. 2013-ra az amerikai diplomaták már több millió emberrel képesek kapcsolatot teremteni Twitteren és Facebookon keresztül, melyet még az ő hivatalának idején sikerült elérni. A külügyminiszterként aratott személyes sikerei mellett elnöki ambícióira ezen a rendezvényen nem volt utalás, egyet kivéve: amikor Kissinger a volt külügyminiszterek exkluzív klubjának nevében kijelentette, hogy egyikük életében se lesz még egy olyan hatalmas kihívás, mint amivel az amerikai diplomácia vezetésekor szembesültek, hozzátette egyikük életében se, kivéve talán egy valakit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez