Bűnösnek találták az egykori kormányzót


Bob McDonnellt, Virginia előző kormányzóját 11 korrupcióval kapcsolatos vádpontban találták bűnösnek, míg feleségét Maureent 9 vádpontban ítélték el. McDonnell 2014 januárjáig 4 éven keresztül volt az állam első embere, előtte pedig államügyészként tevékenykedett.

McDonnellről korábban úgy gondolták, akár elnöki babérokra is törhet a jövőben, egészen a Washington Post 2013-as oknyomozó riportjáig. A lap újságírói a kormányzó lányának esküvőjére hívták fel a figyelmet, ahol egy üzletember, Jonnie Williams 15 000 dollárral járult hozzá a szervezési költségekhez, és ez csak a kezdete volt a McDonnell család és Williams szövevényes kapcsolatának fölgöngyölítésében. A szövetségi nyomozás később rávilágított, hogy számos hasonló eset volt, ahol nagy értékű ajándékokat és kölcsönt fogadtak el tőle. Ez Virginiában még önmagában nem lett volna törvényellenes. Az ügyészség azonban kiderítette, hogy a nagylelkűséget a kormányzói hivatalon keresztül hálálta meg McDonnell, azzal, hogy Williams cégének érdekeit képviselve lobbizott állami hivatalokat betöltő személyeknél.
A korrupciós vádpontok a kormányzói hivatal őszinte szolgálatának megsértésére, hivatali pozíció vagyonszerzésre való felhasználására, és a kapott kölcsönök eltitkolására irányultak, valamint Maureen McDonnellt a nyomozás akadályozásával is megvádolták. A volt kormányzó elismerte, a kapott ajándékokat és a kölcsönt, és azt is, hogy valóban megpróbált segíteni Williams vállalatának. Ez azonban véleménye szerint nem számít korrupciónak, mert más virginiai üzleteket is próbált segíteni, közvetlenül kormányzati pénzeket pedig sose juttatott a szóban forgó cégnek. Továbbá az általa megkeresett állami alkalmazottak egyáltalán nem részesítették speciális bánásmódban Williams érdekeltségeit. A feleségével közösen folytatott állítólagos összeesküvés vádját szintén tagadta, és elmondta, házasságuk egy ideje már válságban van, amihez ráadásul hozzájárult, hogy neje éppen Jonnie Williams-szel ápolt szoros érzelmi kapcsolatot. Maureen arra hivatkozott a korrupciós vádakkal kapcsolatban, hogy Williams cégének támogatása azért volt számára fontos, mert valóban hitt a vállalkozás társadalomra gyakorolt (főleg egészségügyhöz kötődő) jótékony hatásában.
Az esküdtek nem fogadták el McDonnellék érvelését, és a fenti vádpontokban egyhangúlag elítélték őket. Büntetésüket csak januárban hirdetik ki, és akár 30 év börtönt is kaphatnak. Az ügy persze még nincs lezárva, a fellebbezés biztosra vehető, és szakértők szerint a házaspárnak vannak lehetőségei, melyekkel jó esélyeik lehetnek még a vádpontok jelentős részének kimagyarázására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez