Íme az Egyesült Államok 35 évnyi kudarca Irakban

 

Az USA külpolitikai döntésekben rendszerint találni kivetnivalót, azonban az egyetlen hely, ahol szinte semmi pozitív nem írható az ország számlájára az Irak.

Egy Twitter felhasználó, @jhreling szedte össze az 1977-től egymásutánban történő katasztrófákat, amikről közvetve vagy közvetlenül az USA vezetés tehet.
“Carter: USA elkezdi támogatni Irakot az új iráni rezsimmel szemben, aminek következménye, hogy Irak megszállja Iránt.
Reagan: Az USA Szaddám Huszeint segíti Irán elleni háborújában, aminek következtében Szaddám kémiai fegyvereket használ fel és megszállja Kuvaitot.
Bush: Az USA kiűzi az irakiakat Kuvaitból, arra sarkallja az iraki népet, hogy buktassák meg Szaddámot. A halálos áldozatok száma az egekben, további ellenségeskedések a régióban.
Clinton: Amerika szankciókat vezet be Irak ellen, több százezer iraki hal éhen, az ellenségeskedések folytatódnak.
Bush: Amerika megszállja Irakot, elűzi Szaddámot, több ezer amerikai hal meg és elképesztő hadiköltségek. Az erőszak nem hagy alább.
Obama: Kihozza a sereget Irakból, az ISIS-t nem tartja elég fenyegetőnek. Az ISIS töménytelen erőszakkal lerohanja az északi szunnita részeket.”
Természetesen fontos kiemelni, hogy a fent említett listát egy magánember írta és hogy néhol túlértékelt az Egyesült Államok szerepe abban, ami történt. Azt a pozitívumot pedig kihagyja, hogy Bush ezzel megállította Szaddámot Kuvait bekebelezésében.
Azonban a lista célja, hogy felhívja a figyelmet arra, az Egyesült Államok külpolitikája, nem hogy nem tudta a legtöbb esetben megállítani az Iraki tragédiák sorát, hanem előfordult, hogy egyenesen okozója is volt azoknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez