Minden idők legnagyobb gyorséttermi sztrájkjára készül az Egyesült Államok

Több mint 150 amerikai városban állnak le a munkával több gyorsétterem-lánc munkásai, hogy magasabb bért követeljenek maguknak.

A gyorséttermi dolgozók, akik azt szeretnék elérni, hogy a minimálbért emeljék meg 15 dollárra óránként, két éve kezdtek el kampányolni és sztrájkolni, hogy elérjék céljukat, és a sztrájkoló munkavállalók száma azóta folyamatosan nőtt. Csütörtökön az eddig legnagyobb akciójukat fogják tartani – közölte a Guardian és a Time magazin. A sztrájkban egyebek mellett a McDonalds, a Burger King, a Pizza Hut és a KFC dolgozói vesznek részt, 150 városban. Valamint azért a jogért, hogy szakszervezeteket alakíthassanak.
Az első ilyen akción, amelyet a Fast Food Forward nevű szervezet szervez, még csak kétszázan vettek részt, New York Cityben. Azóta két-három havonta tartottak figyelem felhívó munkabeszüntetéseket, és a sztrájkolók száma folyamatosan nőtt. Egyelőre azonban alig értek el eredményeket. Májusban a Time magazinnak a McDonald’s egyik dolgozója, Daisha Mims elmondta: 35 centes béremelést kapott, amióta elkezdődtek a sztrájkok, de még így is szüksége van egy második munkahelyre, hogy rendesen meg tudjon élni.
A Guardian megszólaltatott egy Pizza Hut dolgozót, a 38 éves Dana Wittmant, aki szintén részt vesz majd a csütörtöki sztrájkban, Kansas Cityben. A nő elmondta a lapnak, hogy 9 dolláros órabérért dolgozik az éjszakai műszakban, és nagyjából hatszáz dollárt keres egy hónap alatt, miközben a lakbére 650 dollár. Kormányzati élelmiszersegélyre szorul és az előző hónapban egy hétre lekapcsolták nála a villanyt, mert nem tudta fizetni a számlát. Wittman ráadásul műszakvezetőként dolgozik, és az ő felelőssége, hogy minden rendben menjen a műszak alatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez