Detroit a bíróság előtt

Kedden, azaz a mai napon megkezdődött Detroit városának pere, melynek célja a csőd elkerülése. A Detroit Free Press beszámolója szerint ehhez egy olyan tervre lesz szükség, amely segít korrigálni a múltban meghozott hibás pénzügyi döntéseket, és hozzájárul az alapvető szolgáltatások zavartalan működésének helyreállításához.

A történelmi eljárás behatóan fogja tanulmányozni a vészhelyzet kezelésével megbízott Kevyn Orr javaslatcsomagját, mely a tartozások 7 milliárd dolláros csökkentését, és egy 1,4 milliárd dolláros, a közszolgáltatások fejlesztését célzó, 10 évre előirányzott befektetést tartalmaz.
Melissa Jacoby, a University of North Carolina szakértő professzora az ügyet az elejétől fogva követi, és véleménye szerint, az eljárás igen megterhelő lesz minden érintett számára, de az előzmények alapján látható volt, hogy errefelé halad a város. Most már a fájdalmas intézkedések elkerülhetetlenek a helyzet rendezéséhez.
A per, melyben Steven Rhodes bíró elnököl, legalább október közepéig el fog tartani, és közel 80 tanút hallgatnak majd meg, köztük Kevyn Orrt, Mike Duggan polgármestert, a városi tanács elnökét, hitelezőket, és üzletembereket. A cél mindenképpen az, hogy a bíróság által elfogadásra kerülő terv méltányosan kezelje a hitelezőket, törvényes alapja legyen, és reális esélyt kínáljon az alapvető szolgáltatások visszaállítására. Rhodes háromféleképpen dönthet az ügyben: elfogadhatja Orr mentőcsomagját, amellyel Detroit megmenekülne a csődtől, de egy az egyben el is utasíthatja azt, valamint javasolhatja a városvezetésnek, hogy bizonyos kérdésekben módosítsa tervét. Ez utóbbira igen nagy esély mutatkozik jelenleg.
A terv számításai szerint Michigan államtól, és különböző nonprofit szervezetektől 20 évre 816 millió dollárt kapna a város. Ezzel részben csökkentenék a hitelezők kintlévőségeit, de segítene abban is, hogy a nyugdíjakat kevésbé kelljen visszavágni. Mivel a tervezett források elosztásából nagyobb mértékben részesülne az utóbbi csoport, így Rhodes bíró igen nehéz döntés előtt áll a méltányosság kérdésének eldöntésében is. Érdemes még megemlíteni, hogy a város peren kívül jelenleg is bizalmas tárgyalásokat folytat az említett hitelezőkkel, így előfordulhat egy esetleges gyorsabb megegyezés. Az ügy lezárultáig azonban rendkívül bizonytalan marad a motorváros lakóinak élete.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez