Mindennapos a rendőri elnyomás – főleg ha az ember afro-amerikai

Bár az elmúlt időszakban különösen sokat foglalkozott a média az Egyesült Államokon belüli rendőri elnyomással, az alábbi video hat hónappal a Ferguson-ügy előtt készült.

{youtube}CSjCyIoqU4s{/youtube}

A videót Chris Lollie készítette, aki éppen a gyerekeiért indult az óvodába. Feltehetőleg korán érkezett, így – állítása szerint – körülbelül 10 percet várakozott egy gyalogos felüljáró egyik oldalán, ami – mint utóbb be is bizonyosodott – közterület és semmilyen korlátozás nem vonatkozik rá. A várakozás során történt, hogy valaki szólt a rendőröknek, mert állítása szerint Lollie gyanúsan viselkedett, ha szó szerint fordítjuk “csavargott”. A bejelentésre egy rendőrnő odamegy és elkéri Lollie személyi igazolványát, aki – tisztában léve jogaival – nem hajlandó odaadni papírjait, amíg nem kap választ arra, hogy mivel érdemelte ki.
Ekkor érkezik meg Bruce Schmidt rendőrtiszt, aki már nem is a gyanús viselkedés, hanem a rendőri munka akadályoztatása miatt vonja kérdőre a férfit, aki erre elmondja, hogy a gyerekeiért jött, sőt meg is mutatja az éppen érkező gyerekeket. Valamivel később előkerül a rendőr sokkolója, amit fel is használ Lollie ellen, ekkor a férfi már segítségért kiált és többször elmondja, hogy erőszakot követnek el ellene, de mit sem számít, a férfit gyerekei szeme láttára a földre terítik a sokkolóval.
Lollie a videót telefonjával készítette, de a felvétel csak júliusban látott napvilágot, ugyanis addig lefoglalta a rendőrség. Bár vádat emeltek a férfi ellen, mint később kiderült, a vádakat ejtették, ugyanis az óvoda egyik dolgozója végignézte az eseményeket és a férfi mellett vallott, illetve egy közeli boltban dolgozó nő elmondta, hogy ugyanazon a helyen szokta elfogyasztani az ebédjét, ahol Lollie ült, amikor az egész atrocitás elkezdődött, de még soha nem kifogásolta senki amikor ő “csavargott” ugyanazon a “közterületen”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez