Dőljön le egy kávé után!

Biztosan előfordult már, hogy nem tudott dönteni egy gyors szunyókálás és egy bögre jó erős kávé között. A jó hír, hogy a legjobb eredmény érdekében ötvözheti a kettőt.

Alapvetően nem hangzik túl jó ötletnek kávézás után lefeküdni, de a kávé hatásairól folytatott tanulmányok mást mondanak. A kávé első hatásai körülbelül 20 perc után jelentkeznek, nagyjából ugyanennyi idő kell ahhoz, hogy egy mélyebb szintű alvást elérjünk, amiből már nem lehet csak úgy felkelni, mindenféle mellékhatás nélkül.
Az agyunkban találhatóak receptorok, amelyekbe általában az adenozin nevű molekula köt be, ilyenkor szoktunk elfáradni, a kávé molekulák azonban képesek elfoglalni a receptorok egy részét az adenozinok elől, így kevésbé leszünk fáradtak. Az alvás pedig alapvetően lecsökkenti ezeknek a molekuláknak a számát, így amikor beindul a kávé hatása a 20 perces alvás után, a kávé molekuláknak sokkal kevesebb adenozin molekulával kell megharcolniuk a helyekért.
Több tanulmány is foglalkozott a dologgal, egy brit kísérletben egy autóvezető szimulátorban nézték meg, hogy melyik csoport teljesít jobban, azok, akik kávéztak, akik ledőltek 15 percre vagy akik aludhattak a kávé elfogyasztása után. Végül a legjobban az a csoport vezetett, akik kávéztak és aludtak is.
Úgyhogy mostantól, ha van rá lehetősége, dőljön le 15-20 percre a kávéja után és sokkal frissebbnek fogja érezni magát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez