Kevesebb a családon belüli erőszak, ha a családtagok marihuánát fogyasztanak?

A University of Buffalo keretein belül készült kutatás azt az eredményt hozta, hogy ha a pár mindkét tagja rendszeresen fogyaszt marihuánát, kevesebb a jelentett erőszak köztük.

A kutatásban összesen 634 párt vizsgáltak és kilenc éven keresztül rendszeresen kérdőíveket töltettek ki velük, többek között a kábítószer és alkohol használatukról, illetve a fizikai agresszió meglétéről és mértékéről a házastárs irányába.
Ezen kutatás azért egyedülálló, mert a témában való korábbi vizsgálatok mind pillanatnyi állapotokat tártak fel, az eredmények pedig vagy találtak kapcsolatot a marihuána használata és a családon belüli erőszak között vagy épp nem. Most először készült olyan összefoglaló kutatás, amely hosszú távon gyűjtött adatokat használt fel és ezáltal biztosabb alapokon nyugszik az eredmény.
A tanulmány készítői azonban felhívják a figyelmet, hogy bár a kapcsolat egyértelmű, az ok-okozati összefüggésben egyelőre nem lehetünk biztosak. Tehát lehet, hogy egyszerűen a marihuána használók jobban érzik magukat (akár a szertől, akár mástól, ami közös a szerhasználókban), ezért kevesebbszer követnek el agresszív cselekedeteket párjuk ellen. Fontos még kiemelni, hogy a krónikus használók érzelmi reakciói általában tompábbak, mint a nem használóké, így már ez önmagában is okozhatja az agresszió alacsonyabb előfordulását.
Mivel majdnem 20 éves adatokon alapul a vizsgálat, a következő lépés az lenne, hogy a jelen kor felhasználói között is elkészítenék a felmérést. Érdekes változó lehet, hogy manapság az Egyesült Államokban egyre nő az elfogadás a marihuána fogyasztás iránt.
Az ilyen és ehhez hasonló kutatások azok, amik valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy informált döntés születhessen a marihuána dekriminalizálásáról és legalizálásáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez