Spanyolországban a Team USA

Szombaton az ibériai állam ad otthont az idei kosárlabda-világbajnokságnak, melyen az amerikai csapat címvédőként, és a legutóbbi olimpia nyerteseként ismét esélyesként vesz részt.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok korábban mindig toronymagas favoritként induló válogatottjának játékoskerete világversenyről világversenyre gyengébb. A szurkolók pedig most már minden alkalommal visszasírják a lehengerlő játékkal diadalmaskodó elődöket, különösen az eredeti, 1992-es „Dream Teamet”, melyben együtt játszott Larry Bird, Magic Johnson és Michael Jordan, hogy csak a legnagyobbakat említsük.
Az idei világeseményen való részvételt több sztárjátékos is lemondta, egy részük sérülés miatt. Ez elsősorban marketing szempontból számít érzékeny veszteségnek. Mivel csapatjátékról van szó az eredményességet tekintve sokkal fontosabb, hogy akik bekerültek a keretbe együtt legyenek hatékonyak, és ne egyénileg akarjanak ünnepelt hősök lenni. Természetesen Kevin Durant vagy Paul George, akik sérülés miatt maradnak távol, igen nagy fegyvertényt jelentettek volna, de az utazók névsorából volt olyan aki jobb egyéni teljesítménye és formája ellenére azért maradt ki, mert nem illeszkedett eléggé a csapat játékába.
Az amerikaiak 10 éve, az athéni olimpián tapasztalták meg végleg, hogy egy csaknem véletlenszerűen kiválasztott NBA-játékosokból (az észak-amerikai profi kosárlabdaligában játszók) összerakott társaság egy torna megnyeréséhez már most kevés. Akkor a végén Argentína örülhetett, és azóta a nemzetközi (az Egyesült Államokon kívüli) kosárlabda a valaha volt legmagasabb szintre erősödött, így most is több ország válogatottja is gondot okozhat a címvédőnek. Közülük ki lehet emelni a spanyolokat, akik a Gasol testvérek vezetésével, hazai pályán minimum érmes pozíciót céloznak meg. A litvánok, akiknél a kosárlabda igazi nemzeti sport, szintén veszélyesek, csakúgy, mint a két dél-amerikai együttes, Argentína és Brazília.
A Team USA csapatában vezető szerep juthat James Hardennek, akinek az egója is a helyén van: nemrég újságírói kérdésre saját magát nevezte meg, mint a legjobb képességekkel megáldott aktív játékost. Sokoldalúsága valóban kulcsfontosságú lehet, de az irányítók közül a sérülésből visszatért Derrick Rose, vagy Stephen Curry is sokat hozzátehet a csapat sikeréhez. Center poszton pedig az egyre érettebb játékot mutató Anthony Davis uralhatja a palánk alatti területet.
A holnapi nap folyamán a négy darab hatos csoportban kezdődnek a küzdelmek. Az amerikaiaknak itt valószínűleg még nem kell nagyon megizzadniuk: Finnország ellen kezdik meg a szereplést, és a csoportellenfelek közül egyedül Törökország képvisel komolyabb játékerőt. Az egyenes kieséses szakaszban viszont már, mint minden favoritnak, nekik is a legjobbjukat kell nyújtaniuk a győzelemhez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez