Meggyalázták a rendőrök a lelőtt fekete fiú emlékhelyét

Az már eddig is egyértelmű volt, hogy Ferguson város rendőrei nagyon rosszul kezelték a Michael Brown lelövése után kialakult helyzetet, a Mother Jones új cikke azonban még az eddiginél is rosszabb képet fest.

A lap cikke szerint ugyanis a helyi rendőrök nem sokkal a fegyvertelen fekete fiú lelövése után azzal kezdték, hogy meggyalázták azt az emlékhelyet, amit Michael Brown családja emelt a gyilkosság helyszínén – írta a lap. Méghozzá nem is akárhogy. Egy rendőr a kutyáját pisiltette rá, majd nem sokkal később autóval hajtottak át rajta.


A lap újságírójának elmondása szerint egymástól függetlenül három állami és helyi tisztségviselő is megerősítette, hogy az első eset megtörtént. Egyikük egy szemtanútól, egy nőtől hallotta a történetet, akit rendesen kikérdezett arról, hogy pontosan mi is történt. Elmondása szerint a rendőr “hagyta, hogy a kutyája rávizeljen” az emlékhelyre, amit Brown anyja hozott létre azon a helyen, ahol fia holtteste órákon át hevert a lelövése után. Az nem derült ki, hogy ki volt a rendőr.
Nem sokkal később a rendőrség elkordonozta az utcarészt, ahol a virágokból és gyertyákból álló emlékhely állt, és nem engedtek be oda autókat, csak a rendőrségi járművek hajthattak be. Majd egyszer csak azt lehetett látni, hogy a rendőrök autókkal hajtottak át az emlékhelyen, összetörve a gyertyákat, szétlapítva a virágokat. “Ez feldühítette az embereket, és engem is feldühített” – mondta el a lapnak Sharon Pace, az állami törvényhozás egyik képviselője. Ezután egyes emberek a rendőrautók elé álltak, hogy nem tudjanak oda behajtani.
Ha ez még nem lenne elég, a rendőrök még az állami törvényhozás képviselőit sem kímélték, akik érthető okokból egyáltalán nem vettek részt a zavargásokban és erőszakos cselekedetekben. Pace, és egy másik képviselő, Tommie Pierson elmondták: egyik nap békés tüntetőkkel álltak és azon voltak, hogy közvetítsenek a tüntetők és a rendfenntartó erők között, amikor egy csoport rendőr közelítette meg őket, és felszólította a csoportot, hogy oszoljanak.
Egy rendőrnő ekkor megközelítette Piersont, kezét a gázsprayre helyezve, készen állva arra, hogy rátámadjon. A rendőr csak akkor visszakozott, amikor Pace elmondta egy másik zsarunak, hogy kik ők. Pace ezzel kapcsolatban a lapnak elmondta: nagyon rossz helyzet az, amikor senkivel szemben nincsen tisztelet, amikor az a hozzáállás, hogy “tedd, amit mondok, vagy lefújlak, megverlek, lelőlek, kérdezés nélkül”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez