„A világ polgármestere”

Michael Bloomberg New York előző polgármestere 2002-től három cikluson keresztül szolgálta a várost.

Egy massachusetts-i középosztálybeli családból származik, első millióját részvények adásvételével szerezte a Wall Streeten. Politikai pályáját demokrataként kezdte, de republikánusként került először megválasztásra, tavaly év végén pedig már függetlenként köszönt le hivatalából.
 A jelenleg 72 éves korábbi városvezető továbbra se hajlandó visszavonultan élni. Amellett, hogy továbbra is sikeres üzletember, sokat hallani jótékonykodásairól is. Ötletei, és jövőbe tekintő gondolkodásmódja manapság már túlnyúlik az Egyesült Államok határain. A New York Times riportere Isztambulban érte őt utol. Törökországban jelenleg a dohányzók magas arányának csökkentésén dolgozik, amely kampány meglepően nagy népszerűségnek örvend a kis-ázsiai országban, és az újonnan megválasztott elnök, Recep Tayyip Erdogan támogatását is kivívta. A dohányzás elleni küzdelmet más országokban, például Indonéziában is támogatja az amerikai médiacézár, de ez csak egy számos céljai közül. Jótékony akcióit a Bloomberg Philanthropies alapítványa menedzseli, ami már 95 országban működtet különböző programokat. Ilyen a súlyos elhízás elleni harc Mexikóban, a károsan nagy forgalom visszaszorítása Rio de Janeiro-ban, vagy az utak biztonságának növelése Kenyában és Tanzániában. Fontosnak tartja a városok környezettudatossá és fenntarthatóvá tételét is. Ennek köszönhető, hogy év elején Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára kinevezte a szervezet Városokért és Klímaváltozásért felelős különmegbízottjává.
Bloomberg feltett szándéka, hogy halála előtt 32,8 milliárd dolláros vagyonát az utolsó centig ilyen és ehhez hasonló jótékony célokra fordítsa. A Forbes listáján tavaly a 16. leggazdagabb embernek számított a világon, így hála jövedelmező üzleteinek a fenti vállalás nem is olyan egyszerű. Számítások szerint a jelenlegi ütemet alapul véve, ha 102 éves koráig él (mint édesanyja), dollármilliárdjainak a felét sikerülhet elajándékoznia.
A buktató az egészben ott van, hogy a hatalmas összegek igazán akkor lehetnek hasznosak, ha maradandó változást, fejlődést képesek indukálni, és nem értelmetlenül kerülnek szétszórásra. Ebbe a csapdába már több, ego-vezérelt jótékonykodó beleesett, de Bloomberg nem tart ilyesmitől. Véleménye szerint az egésznek az a lényege, hogy pénzéből csak olyan helyeken finanszírozzon nemes célokat, ahol megvan ennek a széleskörű társadalmi támogatottsága.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez