Komoly gond, hogy keveset alszanak az amerikai iskolások

Gyermekgyógyászok azt javasolják az iskoláknak, hogy tegyék későbbre az első óra kezdési időpontját, hogy eleget tudjanak aludni a gyerekek. A kevés alvás ugyanis komoly problémák forrása lehet.

8:30-kor, vagy még később kéne kezdődnie az iskolanapnak a legnagyobb amerikai gyermekgyógyász szövetség szerint, amely arra hívta fel az iskolavezetők figyelmét, hogy a kialvatlanság komoly veszélyt jelent az iskolások számára – írta a USA Today. Az amerikai oktatásügyi minisztérium adatai szerint az állami iskolák 43 százalékában, azaz több mint 180 ezer tanintézményben reggel nyolc óra előtt kezdődik az oktatás, és csak 15 százalékban fél kilenckor, vagy később. Ez különösen olyan helyeken okoz komoly gondokat, ahol nagy távolságokat kell megtenniük a diákoknak az iskolába, és az iskolabusz már hat óra előtt megérkezik, hogy felvegye a gyerekeket.
A kamaszkorban lévő gyerekek számára a gyermekgyógyász szövetség közlése szerint legalább nyolc és fél óra alvás lenne az elégséges, de a korai iskolakezdés miatt erre csak nagyon keveseknek van esélye. A National Sleep Foundation (NSF) adatai szerint mindössze minden ötödik amerikai iskolás alszik eleget, és 45 százalékuk kevesebbet, mint nyolc óra, és mire végzősök lesznek a középiskolában, a többség már hét óránál is kevesebbet tud alvással tölteni, miközben az ideális 9 óra lenne. A kialvatlanság pedig komoly gondokat okozhat – figyelmeztetnek.
Az egészségügyi kockázatok – elhízás, cukorbetegség, depresszió vagy szorongás – mellett az iskolai teljesítményük is csökken azoknak, akik nem tudnak eleget aludni. Olyan iskolában, ahol későbbre tették az első órák kezdési időpontját, kevesebb lett a hiányzás, csökkentek a késések és javultak az eredmények – írta a lap. A változás – amit már egyre több szervezet követel – azonban nem lesz egyik pillanatról a másikra megvalósítható, az ugyanis komoly átszervezést igényelne, az iskola utáni foglalkozások átütemezésétől kezdve az iskolabuszok menetrendjének megváltoztatásáig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez