Kétszáz éve égett porig a Fehér Ház

Egy évforduló, amiről kevesen akarnak megemlékezni Washingtonban, pedig fontos eseménye volt az Egyesült Államok történetének.

1814 augusztus 24-e nem feltétlenül az a dátum, amire sokan emlékeznek szívesen Washingtonban. Az amerikai fővárost ugyanis aznap, vasárnap kétszáz éve foglalták el a brit csapatok, amelyek felgyújtották a Fehér Háza, a kongresszus épületét, és több kormányzati épületet, a két ország között zajlott 1812-es háború egyik fontos eseményeként.
Bár az esemény alkalmából több megemlékezést is tartanak a hétvégén Washingtonban, közel sem annyit, mint például az amerikai polgárháború 150. évfordulója, az első világháború kitörésének 100. évfordulója, vagy akár a Beatles első amerikai látogatásának 50. évfordulója alkalmából – írta a Time magazin. Pedig az 1812-es háború jelentős esemény volt a fiatal amerikai nemzet számára, amely megérdemelné a nagyobb figyelmet – mondta el a lapnak Leslie Jones, National Center for White House History at Decatur House egyik vezetője.
Jones közölte: a főváros felgyújtása fordulópontnak számított nem csak a háborúban, hanem az amerikai nemzeti öntudat kialakulásban is, ez volt az esemény, amely összehozta az államokat, hogy együtt szálljanak szembe a brit csapatokkal. Mégis meglepően kevés amerikai ismeri ezt az eseményt, amely felett még az iskolákban is hajlamosak elsiklani a tanárok. Pedig ekkor született meg az amerikai himnusz, és ekkor szilárdult meg az unió, és a demokrácia, valamint alakult ki az amerikai nemzeti öntudat.
Bár lesznek megemlékezések a kétszázadik évforduló alkalmából, igazán csak egy helyen lesz igazi ünnepség – írta a Time. Méghozzá nem máshol, mint a washingtoni brit nagykövetségen, ahol egy igazán brit humorral átszőtt eseményt hirdettek meg. A britek ugyanis egy „Fehér Házi grillezésre várják a vendégeket az amerikai-brit kapcsolatok egy igencsak szerencsétlen eseményének 200. évfordulója alkalmából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez