Hillary Clinton Obama külpolitikáját kritizálta

Újabb jelét adta a volt külügyminiszter, hogy elnökválasztásra készül.

Meglepően nyíltan kritizálta Barack Obama amerikai külpolitikai hozzáállását és döntéseit egykori külügyminisztere, Hillary Clinton, az Atlantic magazinnak adott interjújában. Ezzel elemzők szerint igyekszik eltávolodni Obama népszerűtlen kormányától, ahogy a 2016-os elnökválasztásra készül – amelyre még mindig nem jelentette be, hogy készülne, de mindenki biztosra veszi.

Clinton hibának nevezte, hogy a szíriai lázadás kezdeti időszakában az amerikai kormányzat nem kezdte el fegyverekkel segíteni a felkelést elkezdő csoportokat – ahogy azt ő is javasolta. Elmondása szerint ennek a hibának köszönhető, hogy Szíriában megerősödtek az iszlamista csoportok, amelyek emiatt annyira erőre kaptak, hogy már Irakban is tudnak harcolni az iszlám állam létrehozásáért.

Obama közben a New York Timesnak adott interjújában vetette el a Clinton által említett ötletet, mint ami megváltoztatta volna a helyzetet. Az elnök szerint soha nem lett volna lehetséges, hogy az amerikai fegyverekkel megsegített ellenzéki csoportok amelyek “doktorokból, földművesekből, gyógyszerészekből és hasonlókból” álltak, sikeresen fel vették volna a harcot egy jól szervezett állami hadsereggel, amit Irán és Oroszország támogat

A Fehér Ház nem kommentált Clinton kritikáját, amit a volt külügyminiszter akkor tett, amikor a Szíriában megerősödött ISIS hatalmas területeket foglalt el Irakban, és az ellenük harcoló kurdok megsegítésére az Egyesült Államok légicsapásokat indított.

Bár politikai elemzők az interjú után rögtön azt kezdték el emlegetni, hogy ezzel a lépéssel Clinton már a 2016-os elnökválasztásra készül, a politikus egyik munkatársa a Washington Postnak elküldött e-mailben azt állította, hogy az interjú már régóta tervbe volt véve, azzal csak új könyvét promótálta, és “nem része egy, az elnökválasztáshoz kapcsolódó hosszútávú politikai stratégiának

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez