A Nagy Testvér a cigiszünetben is figyel

A nem is túl távoli jövőben hordható technológia, például okosórák segítségével csökkenthetik a főnökök a munkahelyi lógást.

Egyre ismertebbé válnak az olyan kütyük, mint a Google Glass szemüveg, amely szó szerint egyetlen szempillantás alatt képes például fotót készíteni, vagy mondjuk a Fitbit, amely számolja a lépéseinket. A hordható technológia eddig csak a fogyasztók körében volt népszerű, ám ez a trend hamarosan megfordulhat.

A munkahelyi menedzsment-szoftverekkel foglalkozó Kronos cég gyártóknak és kiskereskedőknek kínálja a kommunikációra és követésre fejlesztett termékeit, amelyekkel fokozni lehet a hatékonyságot és a biztonságot. A gyárakban például gyakran megtiltják a mobiltelefonok használatát, mert azok megzavarhatnák a gépeket. Így azonban nehézkes a kommunikáció a főnök és a beosztottak között. Ezen segít az okosóra. Ha például túl hosszúra nyúlik a cigiszünet, a főnök üzenetet küldhet az okosórára, amelyben azonnal visszarendelheti a dolgozókat a gyártósor mellé.

Könnyen belátható, hogy a hordható technológiával vissza lehet élni, hiszen a dolgozót egy rosszindulatú főnök kénye-kedve szerint ugráltathatja. Éppen ezért meglepő, hogy milyen magas a támogatottsága ezeknek az új eszközöknek. A Cornerstone OnDemand szoftvercég közvélemény-kutatásán a megkérdezettek 58%-a válaszolta, hogy használná ezeket az eszközöket a munkahelyén. A huszonéves-harmincas korosztályban pedig 66 % azoknak az aránya, akik hajlandóak lennének ilyen eszközöket viselni, ha attól javulna a teljesítményük.

Bár a támogatottság magas, mégis sokan ellenzik a hordható technológia munkahelyi alkalmazását. A Harvard Business School tanára, Ethan Bernstein szerint ebben nincs semmi meglepő. Az átláthatóság ugyanis kétélű fegyver: egyrészről hasznos, másrészről azonban rossza hatással lehet a termelésre. Ha ugyanis a beosztottak tudják, hogy a főnök figyeli őket, akkor általában nem javul, hanem romlik a teljesítményük.

A kütyük alkalmazási személyiségi jogi kérdéseket is felvet. Ariana Levinson, a Louisville Egyetem jogi karának oktatója szerint a magánszférát sértheti, hogy a hordható technológia segítségével a főnök nyomon követheti, hogy kivel és mit csinál a dolgozó a szünetekben, és milyen személyes üzeneteket vált az eszközein. A kényes kérdés bizonyos cégeknél más formában ugyan, de már felmerült. A United Parcel Service (UPS) csomagszállító alkalmazottai például megállapodtak a cégvezetéssel arról, hogy senkit sem rúghatnak ki a GPS-ekben tárolt adatok alapján.

Az aggályok ellenére a cégek többsége inkább az előnyöket látja. A Virgin Atlantic repülőtársaság egyes check-in dolgozói például már idén nyáron Google Glass szemüvegben dolgoztak. A készülék segítségével jelentősen felgyorsult az utasok ellenőrzése és beszállása. Ugyanakkor a dolgozók azt tapasztalták, hogy az elem gyorsan lemerül és időnként szakadozik az internetkapcsolat, ezért a fejlesztők már dolgoznak a tökéletesítésen. Az orvostudományban is felfedezték már a hordozható technológiát, hiszen egyes professzorok Google Glass szemüvegben műtenek, amely élő, egyenes adásban közvetíti az operáció felvételét a medikusok számítógépeire.

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez