Dübörögnek az amerikai „szocialista” boltok

 Az amerikai WinCo Foods lassan lenyomja a Wal-Mart híresen alacsony árait. A szocialista alapokon működő áruházlánc egyre jobban terjeszkedik a nyugati államokban.

Nehéz elhinni, hogy létezik konkurenciája a Wal-Mart hálózatnak, amely olyan alacsony árakkal dolgozik, hogy azoknak szinte lehetetlen alámenni. Márpedig van ilyen áruházláncolat: a WinCo Foods. A cég szocialista alapokon működik abban az értelemben, hogy az alkalmazottak egyben tulajdonosok, és ők is üzemeltetik a boltokat. A cégfilozófia roppant egyszerű: nagyméretű áruházakat működtetnek, amelyek nagy választékban kizárólag hazai árut kínálnak a vásárlóknak, így az árakat folyamatosan alacsony szinten tudják tartani. Mivel minden dolgozó egyben tulajdonos, vagyis részvényes is a cégben, saját jól felfogott érdeke, hogy az üzlet jól menjen. Emiatt a WinCo alkalmazottainál kevés elkötelezettebb munkaerő létezik. Az embereknek van egészségbiztosításuk, és az is motiválja őket, hogy minél nagyobb a profit, annál több lesz a nyugdíjuk. A cég jelenleg az éves fizetés 20%-át fizeti be a dolgozók nyugdíjalapjába, így vannak olyan pénztárosok, eladók és egyéb, nem vezető beosztású alkalmazottak, akiknek a számláján már egymillió dollár is összegyűlt.

A WinCo Foods-ot 1967-ben az Idaho állambeli Boise városában alapították, és 1985-ben lette tulajdonosok az alkalmazottak. A modell azóta tökéletesen működik. A céget 1998-ban a Forbes gazdasági magazin a 266. helyre rangsorolta az 500. legnagyobb magántulajdonban lévő cég listáján. Ugyanezen a lajstromon 2011-ben már a 66. helyen állt a WinCo. A cégnek jelenleg már 93 áruháza van hét szövetségi államban (Washington, Idaho, California, Nevada, Oregon, Utah, Arizona, Texas) és összesen 15.000 embernek ad munkát. A cég tovább terjeszkedik: a héten két új üzletet nyitottak Texasban és még hármat terveznek nyitni a következő 13 hónapon belül.

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez