A receptek nagyon rövidek, mint az elkészítési idő is, hiszen a különféle gazpachok csak alig pár hozzávalóból állnak. Elkészítés előtt csak azért nem árt eldönteni pár dolgot, például: milyen állagra szeretnéd elkészíteni, teljesen leves állagúra, vagy szeretnél bele kis zöldségdarabokat. Nincs más teendő csak a felsorolt hozzávalókat összeturmixolni a kívánt állagra és már fogyaszthatjuk is a levest, akár valamilyen feltéttel.
Avokádó és borsó
Hozzávalók: 2 avokádó, 2 bögre főtt borsó, 2 evőkanál olivaolaj, 3 evőkanál citromlé, 2 és fél bögre víz, só, bors. Ezekből csináljunk egy teljesen sima állagú levest. Feltétek: menta, és frissen reszelt parmezán.
Uborka, szőlő, mogyoró
Hozzávalók: 2 közepes nagyságú uborka, szőlő, 1 vastag kenyér szelet, 1/3-ad bögre mogyoró, 2 vagy 3 evőkanál olivaolaj, 2 evőkanál ecet, 1 kicsi mogyoróhagyma, 1 bögre víz, só és bors. Feltét: locsoljuk meg olivaolajjal.
Thai dinnye
Hozzávalók: 900 g harmatméz, 1 közepes uborka, 2 vastag kenyér szelet, 2 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál halszósz, 2 evőkanál citromlé, 1 kicsi mogyoróhagyma, 1 bögre víz, bors. Feltét:menta, thai bazsalikom, coriander.
Klasszikus gazpacho
Hozzávalók: 900 g paradicsom, 1 közepes uborka, fél sárga kaliforniai paprika, 2 vastag kenyér szelet, ¼ bögre olivaolaj, 2 evőkanál vörös bor ecet, 1 gerezd fokhagyma, 1 bögre víz, só, bors. Feltét: locsoljuk meg olivaolajjal.
Paradicsom, retek és tortilla
Hozzávalók: 700 gr paradicsom, 250 gr retek, 1 közepes uborka, 3 kukoricából készült tortilla, ¼ bögre olaj, 2 evőkanál citromlé, egy csipetnyi csípős szósz, 1 gerezd fokhagyma, 1 bögre víz, só, bors. Tipp: ezt ne turmixoljuk össze teljesen, hagyjunk benne tortilla darabokat. Feltét: apróra vágott hagyma, koriander levél.