Az űrben nyomtatott űrhajóé a jövő

A NASA kísérletekbe kezd a Nemzetközi Űrállomáson a 3D-s nyomtatással, amely szakemberek szerint forradalmasítani fogja az űrrepülést.

Az amerikai űrkutatási hivatal már az 1990-es évek vég óta foglalkozik az utóbbi években igazán terjedni kezdett 3D-s nyomtatással, amely segítségével akár olyan bonyolult tárgyakat is lehet készíteni egy nyomtatóval, mint például egy pisztoly. Most a NASA ezt kezdi el tesztelni, miként lehet az űrben, zéró gravitáció mellett három dimenzióban nyomtatni. Az év végén induló kísérlet az első lépés egy olyan irányba, amely teljes egészében meg fogja változtatni az űrrepülést – írta a PSMag.
A NASA egyelőre csak kis műanyag darabokat készít majd el az űrbe telepített nyomtatókkal, amelyeket alkatrészként tudnak majd hasznosítani, de később már komplex eszközök előállítására is lesz lehetőség. Az amerikai nemzeti akadémia tanácsa (National Research Council) szakértői jelentése szerint a technológiát a jövőben már műholdak és antennák készítésére is fel lehet majd használni. “Több évtized múlva” pedig már egy kisebb űrjárművet is elő lehet állítani az űrben működő 3D-s nyomtatókkal. Ott, ahol végül használni is fogják azokat.
A tanács szerint az űrben telepítendő 3D-s nyomtatók jóval bonyolultabb tárgyak előállítására lesznek alkalmasak, köszönhetően annak a ténynek, hogy nem kell megküzdeniük a gravitációval. Míg a Földön alulról lefelé “építkezve” állítják elő a nyomtatók az adott tárgyat, az űrben ez a korlát nem létezik, így jóval összetettebb, több nyomtatófejes eszközöket tudnak majd használni, amelyek egyszerre több irányból tudják hozzáadni az újabb és újabb rétegeket a légbefújással vagy elektrosztatikusan a helyén tartott munkadarabhoz.
Ez azt jelenti, hogy olyan, ma még elképzelhetetlen lehetőségek jelennek meg a mérnökök előtt, amelyek teljesen megváltoztatják a műholdakról és egyéb űreszközökről kialakult képet, hogy miként néznek ki, és mire is képesek. Hiszen olyan alakzatokat lehet tervezni, amelyeknek nem kell, hogy kibírják a gravitáció erejét, és arra sem kell majd ügyelni, , hogy elviselje a rakétafellövésnél fellépő erőket. Vagy egy kizárólag az űrben használt járműnél nem kell azzal foglalkozni, hogy kibírja a belépést a Föld légkörébe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez