Hidegháborús atomrakéta-leszerelési szerződést szegett Moszkva

Az amerikai kormányzat közlése szerint Oroszország felrúgta az 1987-ben Reagan és Gorbacsov aláírásával életbe lépett INF-szerződést.

“Ez nagyon súlyos ügy, amelyet már egy ideje próbálunk megbeszélni Oroszországgal” – mondta el egy meg nemn nevezett magas rangú amerikai külügyminisztériumi tisztségviselő egyebek mellett a Time magazinnak és a CNN-nek a vádakkal kapcsolatban, amelyekről először a New York Times számolt be.

Washington állítása szerint Moszkva megszegte a kis- és közepes hatótávolságú, atomtöltetek szállítására is alkalmas harci rakéták leszereléséről szóló, 1987-ben kötött kétoldalú amerikai-szovjet INF-szerződést, amelynek értelmében a két szuperhatalom vállalta, hogy megsemmisíti a 500 és 5500 kilométer hatótávolságú rakétáit. Valamint azt is, hogy nem tesztel és nem is készít ilyen fegyvereket.

A New York Times már januárban arról írt, hogy az amerikai kormányzat vizsgálja, hogy Oroszország megszegte-e a szerződést azzal, hogy 2008 óta rakétakísérleteket hajtott végre, és aggodalmaikat már több mint egy éve megosztották Moszkvával. Washington azonban csak most jutott el odáig, hogy hivatalosan is kijelentsék, szerződésszegés történt. Barack Obama amerikai elnök hétfőn levélben közölte ezt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. John Kerry amerikai külügyminiszter pedig egy nappal korábban tudatta ezt orosz kollégájával.

Washington bízik abban, hogy sikerül magas szintű tárgyalásokat folytatni az oroszokkal a kérdésről, és rá tudják majd venni Moszkvát arra, hogy a tesztelt rakétákat ne állítsák hadrendbe.
A bejelentés aznap történt, amikor az Egyesült Államok közölte: újabb szankciókat vezet be Oroszországgal szemben az ukrajnai háborúban játszott szerepe miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez