Miért nem fogy az iPad?

Az Apple táblagépe, amely az okostelefonokat megteremtő iPhone-hoz hasonlóan trendet teremtő technológiai újításnak számít. Az embereknek mégsem kell.

Míg az iPhone eladások még mindig folyamatosan emelkednek, és az Apple számítógépeiből is többet adtak el világszerte, mint egy éve, az iPadek, a táblagépek piacát gyakorlatilag létrehozó gépek eladása már trendszerűen csökken – írta a Huffington Post. Az előző évhez képest 2014 második negyedévében kilenc százalékkal csökkent az iPadek eladás, míg három hónapja 16 százalékos csökkenésről számolt be az Apple.


A Post annak járt utána szakértők megkérdezésével, hogy mi lehet annak az oka, hogy az Apple táblagépei nem fogynak úgy, ahogy a telefonjai és számítógépei, akik alapvetően egy okra vezették vissza, hogy miért nem vásárolják az emberek az Apple táblagépét. És az nem más, mint az ára.
Az iPadek ugyanis eszméletlenül drágák. Főleg, ha összehasonlítjuk az Google operációs rendszerét, az Androidot használó táblagépekkel. Míg a legolcsóbb iPad 400 dollárba kerül, és a legjobban felszerelt modellért ezer dollárt kér el a cég, egy már kifejezetten jónak számító androidos táblagépet már kétszáz dollárért meg lehet vásárolni. A Samsung, Lenovo, Asus mellett azonban még ott vannak olyan kis gyártócégek, akik még ennél is olcsóbban adják gépeiket. Annyira olcsók lettek, hogy már ingyen is adják mobilszolgáltatók, egy hűségnyilatkozatért cserébe.
Ehhez jön hozzá még, hogy a táblagépeket nem cserélgetik olyan gyakran az emberek, mint a mobilokat. Míg egy hároméves iPhone már elavultnak számít, a három éve megvett iPaddel még mindig nagyszerűen lehet netezni, és újságokat olvasni. Ráadásul egy családnak elég egy, míg telefonból mindenkinek kell egy külön darab.
Arra semmi jel nem utal, hogy az Apple tervezné, hogy olcsóbbá teszi táblagépét, hogy nagyobb szeletet szakítson ki a tabletek piacáról. Az Apple közlése szerint ők számítottak erre, és nem bánják, hogy csökkentek az eladások. A befektetők sem. Az Apple részvényei emelkedtek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez