Nagyobb adó a cigin, kevesebb öngyilkos

Meglepő összefüggésre jöttek rá amerikai orvosok: visszaesett az öngyilkosságok száma azokban az államokban, ahol magasabb adót vetettek ki a cigarettákra…

A tudósok éveken át azt bizonygatták, hogy nagyobb esélyük van az öngyilkosságra azoknak, akik cigiznek, ás azt is feltételezték, hogy mindezért a dohányzás okozta mentális rendellenességek tehetők felelőssé.
A St. Louis-ban működő Washington Orvosi Egyetem legújabb kutatása azonban más eredményt hozott. Richard A. Grucza és csapata összefüggést talált az öngyilkosságok, az államok dohányzással kapcsolatos rendelkezései és az adózás között.

-A kutatásunk bebizonyította, hogy a dohányárukra kivetett minden dollárnyi adóemelés után 10 százalékkal csökkent a fogyasztók öngyilkossági kockázata. Azzal, hogy a nyilvános, beltéri dohányzást megtiltották, szintén csökkent a kockázat – mondta Richard A. Grucza.

Az orvoscsoport több olyan államból gyűjtött és hasonlított össze adatokat az 1990 és 2004 közötti időszakból, amelyek más-más módon közelítik meg a dohányzás kérdését. Azokban a szövetségi államokban, ahol szigorúbb dohányzásellenes szabályozást vezettek be, visszaesett az öngyilkossági ráta. Ezzel szemben az enyhébb szabályozással és alacsonyabb jövedéki adóval operáló államokban az országos átlaghoz képest 6 százalékkal ugrott meg az öngyilkosságok száma. A vizsgált időszakban, vagyis 1990 és 2004 között minden százezer emberből 14-en oltották ki önkezükkel az életüket.

Az orvoscsoport szerint a nikotin az egyik legfőbb bűnös.

– A nikotin az egyik legkézenfekvőbb magyarázat arra, miért van kapcsolat a dohányzás és az öngyilkossági kockázat között. Mint minden más, függőséget okozó drog, a nikotin is jó hangulatba hozza a fogyasztót, és egy idő után ez az állapot teljesen megszokottá, normálissá, sőt elvárttá válik. A többi droghoz hasonlóan azonban a krónikus nikotinfogyasztás végül depresszióhoz, szorongáshoz vezethet, amely magyarázat lehet arra, hogyan kapcsolódik mindez az öngyilkosságokhoz – tette hozzá a kutatást vezető Richard A. Grucza.

Az orvosok a nikotinos e-cigarettától is óva intenek, amelyek füst helyett vízpárát bocsátanak ki, emiatt nem vonatkoznak rájuk a tiltások, vagyis nyilvános helyen, zárt térben továbbra is rá lehet velük gyújtani. A szakemberek továbbra is azt javasolják az államoknak, hogy emeljék meg a dohányáruk jövedéki adótartalmát, amellyel javulni fognak az egészségügyi adatok, és csökkenni fog az öngyilkossági kockázat.

Az öngyilkosság jelenleg a 10.leggyakoribb halálok az Amerikai Egyesült Államokban, és csak 2010-ben összesen 40.000 embert vesztettünk el ezért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez