Szexuálisan zaklatják a tudósokat

Bármilyen hihetetlen, a terepmunkát végző tudósok 64 százalékát zaklatták már szexuálisan a saját kollégáik.

Döbbenetes eredményt hozott az a felmérés, amelyet tudósok egy csoportja végzett tudósok bevonásával. A PLOS One szakmai folyóiratban publikált kutatást végző csoport tagjai a kollégáikat, vagyis más tudósokat – elsősorban régészeket és antropológusokat – kérdeztek meg arról, hogy a terepmunka során tapasztaltak-e valaha bármilyen szexuális visszaélést. A közvélemény-kutatásban résztvevő 666 kutató 64 százaléka számolt be ilyen esetről. A megkérdezett kutatónők 71, míg a férfi tudósok 41 százaléka tapasztalt zaklatást. Sőt a nők 26, a férfiak 6 százaléka egyenesen azt válaszolta, hogy szexuális bántalmazás áldozatává vált a terepmunka,például az ásatások közben.

A felmérés szerint a szexuális zaklatások és támadások elsőszámú célpontjai a női gyakornokok, akiket legtöbbször a kutatócsoport idősebb tagjai szemelnek ki maguknak. A férfi gyakornokokat viszont általában a kortársaik zaklatják.

– Most először végeztünk ilyen jellegű felmérést a tudományos élet képviselői között, és az eredmény több mint nyugtalanító – mondta Kate Clancy antropológus, a közvélemény-kutatást végző tudóscsoport vezetője.

Az eredmény hatalmas visszhangot váltott ki.

– Óriási változásokra van szükség. Hogyan győzzük meg a lányokat arról, hogy az iskolában megéri természettudományokat tanulni, ha a későbbi egyetemi tanulmányaik alatt nemcsak az univerzum titkaival kell majd megküzdeniük, hanem a szexuálisan túlfűtött professzoraikkal is? – tette fel a kérdést John Johnson, a Harvard Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza.

A felmérés arra is rávilágított, milyen nehéz helyzetbe kerülnek a szexuális zaklatás vagy bántalmazás áldozatai. Amellett, hogy az ilyen eseteket a szégyenérzet és a bűntudat miatt egyébként sem könnyű jelenteni, a tudósok a terepmunkát jellemzően az otthonuktól távol, egy másik államban, esetleg külföldön végzik. Ez szintén nem segít rajtuk. Szintén megnehezíti a helyzetet, hogy a felettes – akinek jelenteni lehetne a visszaélést – sok esetben maga a zaklató, például a tudóscsoport vezetője, egy idősebb professzor vagy egy egyetemi tanár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez