Nem várt jó hatása volt a prostitúció véletlen legalizálásának

Rhode Islanden hat éven át törvényes volt a prostitúció egy, a még a nyolcvanas években végrehajtott, de csak 2003-ben felfedezett törvényhozási hibának köszönhetően.

A keleti parti államban 1980-ban változtattak a prostitúciót tiltó törvényen, attól tartva, hogy a jogszabály túlságosan is szembe ment a szólásszabadságról szóló első alkotmánykiegészítéssel. Azonban túl messzire mentek és véletlenül kitörölték azt a részt, amely magát az aktust tiltotta. Több, a legősibb mesterséghez köthető tiltás érvényben maradt. Így az utcán sem kínálhatták magukat.
A hibát sokáig nem lehetett kihasználni, és az senkinek sem tűnt fel. Egészen 2003-ig, miután az internetnek köszönhetően a prostituáltak meg tudták oldani, hogy anélkül kínálják szolgáltatásaikat, hogy az törvénybeütköző legyen. 11 éve egy bírói döntés nyomán vált ismertté a hiba, miután nem ítélt el több nőt, akiket a rendőrség két fürdőn történt rajtaütés alatt fogott el. Mivel nem voltak utcán, szabadon távozhattak.
Az állami törvényhozás csak 2009-ben változtatott a törvényen, és ez idő alatt a prostitúció legális volt Rhode Islanden. Ennek nem várt jó hatása volt – írta a Washington Post, egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás eredményeire hivatkozva. A hat év alatt ugyanis drámaian, 31 százalékkel csökkent a nők ellen elkövetett nemi erőszakok száma, valamint jelentősen, 39 százalékkal csökkent nemi betegségek, egészen pontosan a tripperes megbetegedések száma.

A kutatás készítőit annyira meglepte az eredmény, hogy több módszerrel is ellenőrizték az kapott adatokat, de minden megközelítés ugyanazt az eredmény hozta: a prostitúció engedélyezése csökkentette a nemi erőszakok számát. Becslésük szerint a véletlenül törvényessé tett prostitúció 824 nemi erőszakot akadályozott meg.
Ezt a következtetést azonban feminista szervezetek és aktivisták elutasítják. A Post által megkérdezett szerveztek képviselői szerint a prostitúció törvényessé tétele az emberkereskedelem megerősödéséhez vezet, és azt éri el, hogy több nőt fognak prostitúcióra kényszeríteni, akik nem önként vállalják a szerepet. A George Washington Egyetem szociológusa, Ronald Weitzer – aki behatóan tanulmányozta a kérdést – azonban nem ért ezzel egyet. Elmondta: szerinte a törvényes prostitúció pont ellenkező hatást ér el, ráadásként csökkenti az emberkereskedelmet.
A lap megszólaltatott egy ügyvédet is, aki az államban védte a hat éven törvényesen dolgozó prostituáltakat. Mike Kiscelica elmondása szerint ügyfele “kinevették” azt a sokak által hangoztatott véleményt, hogy a prostituáltak áldozatok lennének. Szerinte a nők, akiket védett mind önszántukból, szabad akaratukból választották a legősibb mesterséget, és nem voltak kényszerítve semmire, még arra is lehetőségük volt, hogy megválogassák, melyik “masszázsszalonban” dolgoznak.
A prostitúció törvényessé tétele egy nehéz kérdés, írta a Post, és míg több európai országban (mint például Németországban, Hollandiában és Svédországban) is kísérleteznek vele, az Egyesült Államokban semmilyen komoly vita nem alakult ki a kérdésről. De talán Rhode Island elindíthat egy párbeszédet a kényes témáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez