Pénzbírság a vízpazarlóknak

A szárazság sújtotta Kalifornia államban mostantól akár napi 500 dolláros büntetés jár annak, aki feleslegesen pazarolja a vizet.

Naponta 500 dolláros bírságot szabhatnak ki mostantól a hatóságok azokra a kaliforniai lakosokra, akik az indokoltnál több vizet pocsékolnak el autómosásra, valamint a pázsit- és kertlocsolásra. A kedden elfogadott rendelet az Állami Vízgazdálkodási Hivatal felmérése után született, amely szerint megbukott az a kitűzött cél, hogy 20 százalékkal csökkentsék a
kaliforniai vízfogyasztást. A helyzet az, hogy csökkenés helyett nőtt a fogyasztás, méghozzá a tavaly májusi adatokhoz képest 1 százalékkal, miközben az állam éppen az elmúlt negyven év legsúlyosabb aszályát éli át.

A hatóságok eleinte csak figyelmeztetni fogják az embereket és kisebb bírságokat szabnak ki, a napi 500 dollárt annak kell kifizetnie, akit a figyelmeztetések ellenére újra és újra pazarláson kapnak. A büntetéseket elrettentésként akarják kiszabni a hatóságok, mert hosszú távon az lenne a cél, hogy az emberek maguktól is megértsék, milyen hatással van az aszály a mezőgazdaságra és a természetre, és miért kell spórolni a vízzel.

Ha az emberek rendesen elzárnák a kerti csapokat és nem csöpögne belőlük a víz, már azzal meg lehetne spórolni a feleslegesen elpazarolt vízmennyiség 10 százalékát. Hasonló hatást lehet elérni, ha a kocsit nem slaggal locsolják, hanem vödörben viszik ki a vizet az autómosáshoz. Eleinte ilyen egyszerű dolgokra kérik majd a kaliforniaiakat. A hatóságok arra
számítanak, hogy ha most visszafogják a vízfogyasztást, akkor már augusztus elejére közepére sikerülne akkora mennyiséget tartalékolni, ami egy évre elegendő lenne 3,5 millió ember ellátásához.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez