Dokumentumfilm a bostoni Keresztapáról

 

Joe Berlinger rendező dokumentumfilmet forgatott az igazi bostoni Keresztapa, James J. „Whitey” Bulger életéről, akit idén tartóztattak le.

James J. ,,Whitey” Bulger évtizedeken át meghatározó alakja volt az amerikai maffiának. A férfi lelkén megszámlálhatatlanul sok bestális gyilkosság szárad, de valahogyan mindig kicsúszott a rendőrség kezei közül. Whitey 1994-ben rejtélyes körülmények között eltűnt, és tíz évig senki sem látta. A bűnözőt és barátnőjét végül idén a kaliforniai Santa Monicában tartóztatták le, ahol hat évig rejtőzködtek. A bostoni Keresztapa most 84 éves, és kétszeres életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Joe Berlinger rendező dokumentumfilmet forgatott ,,Whitey: Amerikai Egyesült Államok kontra James J. Bulger” címmel, amely nagyjából a maffiózó eltűnéséig dolgozza fel a férfi életét, majd beszámol a letartóztatása utáni eseményekről. Bár Whitey nem nyilatkozik a filmben, a rendező hangfelvételeket használt fel, amelyeken az általa elkövetett bűncselekményekről beszél. Megszólal viszont egy másik maffiózó, Kevin Weeks, aki a bíróságon Whitey ellen tanúskodott, és így tudtak rábizonyítani 19 rendbeli gyilkosságot. Ugyancsak megszólalnak a dokumentumfilmben az áldozatok családtagjai, akik ennyi év után is dühösek és szomorúak.

A rendező arra is megpróbál választ találni, miként lehetséges, hogy a bostoni maffiózót évtizedeken át képtelen volt elkapni a rendőrség. Joe Berlinger egyik elmélete szerint a férfi az FBI besúgója volt, ezért az információkért cserébe elengedték. Ezt a feltételezést egyelőre senki sem cáfolta vagy erősítette meg.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez