86 éves a szeletelt kenyér

Egy amerikai ékszerész találta fel a szeletelt kenyeret, amelyet pontosan 86 éve kezdtek először árulni Missouriban. A termék forradalmasította a világ étkezési szokásait.

Manapság már teljesen megszokott dolog, hogy az üzletekben többféle szeletelt kenyér közül választhatunk. Ami azonban ma kézenfekvő, az 1928-ban forradalmi újításnak számított. A Missouri állambeli Chillicothe városában pontosan 86 évvel ezelőtt kezdett szeletelt kenyeret árulni a
Chillicothe Sütőipari Társaság, amely a Rohwedder kenyérszeletelő gépet használta. A masinát egy Iowa-i ékszerész, Otto Rohwedder találta fel 1912-ben. Az első prototípusban fémcsapok voltak, amit a pékek nem kedveltek, mert a csapok rendszeresen kiestek a helyükről. Az ékszerész évekig tökéletesítgette a masinát, ám a tervrajzok és a prototípus is elégtek egy tűzben, így a munkát újra kellett kezdenie. Végül 1927-ben készült el az a modell, amely nemcsak felszeletelte, de be is csomagolta a kenyeret. A Missouri államban árult szeletelt kenyér híre gyorsan szárnyra kelt, így két évvel később már a Wonder Bread (Csodakenyér) és más cégek is használták Rohwedder találmányát. Alig öt évvel az indulás után, 1933-ban az Amerikai Egyesült Államokban árult kenyerek 80%-át már szeletelt állapotban kínálták a vevőknek.

Chillicothe városa minden évben fesztivált rendez annak tiszteletére, hogy a szeletelt kenyér tőlük indult világhódító útra. A Smithsonian Múzeum pedig megszerezte
Rohwedder egyik eredeti kenyérszeletelő gépét, amely acélból készült. A masinát időről időre kiállítják, de jelenleg éppen nem tekinthető meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez