A négylábú veteránokkal is törődnek

Az iraki és afganisztáni háborúból négylábú katonák is hazatérnek. A kutyákat különböző programok segítségével szoktatják vissza a civil élethez.

A háborúban nemcsak emberek, hanem állatok is szolgálatot teljesítenek, akiket a hazatérésük után hosszú éveket át egyszerűen elaltattak. A szövetségi törvényekbe csak 14 évvel ezelőtt került be, hogy tilos a katonai szolgálatot teljesített állatok euthanáziája.

Az amerikai hatóságok a többi veteránhoz hasonlóan igyekeznek valahogyan visszaszoktatni a civil életbe a kutyákat. A washingtoni rendőrség különlegesen kiképzett kutyás egységének, a K-9-nek a tagja például Fantom, aki kétszer is megjárta Afganisztánt. Az okos, fekete kutya a napokban lett öt éves.

– Lőttek rájuk kézifegyverekkel, aknavetővel és mellettük csapódtak be a házilag barkácsolt bombák. Amikor hozzám kerültek a kutyák, azt hittem, hogy nagyon nehéz lesz az átképzésük, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem
volna. Fantommal nagyon könnyű kijönni mindaddig, amíg nem akarod tőle elvenni a labdáját – mondta Jim David, a washingtoni rendőrség munkatársa.
Hozzátette: – Aki el tudja képzelni, milyen érzés mindennap a legjobb barátjával és a világ legmegbízhatóbb társával munkába indulni, az tudja, milyen érzés egy K-9-es kutyával dolgozni.

A négyéves németjuhász, Heijn két évig szintén Afganisztánban szolgált. Hazatérése után – két hónappal ezelőtt – elkezdték visszaszoktatni a civil élethez. Gazdája szerint egyelőre jól haladnak.

– A háborúban pár méterre tőle robbant fel egy házilag készült akna. Elképzelhetetlen, mi mindent láthatott még és miken mehetett keresztül. Ez azért megmagyarázza, miért van olyan sok ősz szőrszála, pedig még csak négyéves – mondta Brian Kibala, a washingtoni rendőrség tagja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez