Egy igazán jó hír az amerikai gazdaságnak

A 2008-as válság kitörése óta nem volt olyan alacsony a munkanélküliség, mint most – derült ki a legfrissebb adatokból.

A várakozásokat felülmúlva 288 ezer új munkahelyet teremtett az amerikai gazdaság a legfrissebb kormányzati adatok szerint. Ezzel a munkanélküliek aránya 6,3 százalékról 6,1 százalékra csökkent. Ez a legalacsonyabb azóta, hogy a Lehman Brothers bedőlése tönkrevágta az amerikai gazdaságot.

Az adatokra az amerikai tőzsdék emelkedéssel reagáltak, a Dow Jones Industrial Average például 17 ezer pont fölé emelkedett, most először. Szakértők szerint a munkaügyi minisztérium júniusi adatai “minden szempontból nagyon jók”, olyan “július 4-ei tűzijáték, amire a gazdaságnak szüksége van, hogy bearanyozza napjait”.

Június már az ötödik egymást követő hónap volt, hogy az amerikai gazdaság több mint kétszázezer új munkahelyet teremtett, és az adatok sokkal jobbak voltak, mint amire a közgazdászok számítottak. A Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok 215 új munkahelyre számítottak az első nyári hónapban, és változatlan munkanélküliségre.

Ugyanakkor még mindig ijesztően magas azoknak az amerikaiaknak a száma, akik hosszú ideje vannak munka nélkül, bár csökkent a számuk. A kormányzati adatok szerint a 27 hete állástalan emberek száma 293 ezerrel csökkent, de még mindig hárommillió felett van.

Az adatok jó hírnek számítanak a demokratáknak, akiknek a novemberi kongresszusi választások alatt komoly gondjuk lett volna a republikánusokkal szemben, ha a gazdaság még mindig csak döcögne.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez