Az első amerikai nő, akik négycsillagos tengernagy lett

 Karrierje alatt már több történelmi kinevezést kapott Michelle Janine Howard tengernagy, akit most az amerikai haditengerészet második számú vezetőjévé neveztek ki.

Howard történelmet írt kedden, miután ő lett az első nő, akit négycsillagos tengernagynak neveztek ki az amerikai haditengerészetnél, és egyben annak második számú vezetőjévé (Vice Chief of Naval Operations) tettek meg. Ray Mabus haditengerészeti miniszter a kinevezés kapcsán megjegyezte: kinevezése jól mutatja, hogy a haditengerészet azt a nemzetet szolgálja, ahol a siker nem az emberek “nemén, származásán vagy vallásán múlik, hanem a szakértelmén a képességein”.
Mabus ugyanakkor hozzátette: Howard kinevezése “nem hír”, mert csak annyi történt, hogy a legjobb tiszt kapta meg a kinevezést. Howard, aki 1982-ben végezte el a haditengerészeti akadémiát, egész karrierje alatt igazi úttörőnek számított – írt az amerikai hadsereg hivatalos lapja. 1999-ben például ő volt az első fekete nő, aki egy hajó parancsnoka lett a haditengerészetnél.
A tengernagy harcolt az első Öböl-háborúban, és részt vett a dél-szláv háború végét hozó békefenntartó akciókban is. Leghíresebb feladatát azonban a “Task Force 151” vezetőjeként hajtotta végre, amikor kiszabadították a szomáliai kalózok fogságába esett Richard Phillipsszet, egy kereskedőhajó amerikai kapitányát, amelynek történetéből Tom Hanks főszereplésével készült mozifilm.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez