Elsunnyoghatják az ingyen kapott utazásokat a képviselők

A képviselőház etikai bizottsága szinte titokban törölte el a követelményt, hogy a képviselők éves vagyonnyilatkozataiban fel kell tüntetni a lobbisták által fizetett utazásaikat.

A National Journal újságírói szinte véletlenül bukkantak rá a három évtizedes gyakorlatot megszüntető új szabályozásra, amelyet az etikai bizottság zárt ajtók mögött hozott meg, anélkül, hogy erről tájékoztatták volna a közvéleményt. A lépést olyan nagy csendben tették meg, hogy még a bizottság munkáját és a képviselők nemzetközi utazásait kiemelt figyelemmel követő – és a nagy cégek politikai befolyása ellen küzdő – Public Citizen lobbistája is csak a laptól tudta meg annak létezését.
Eddig a képviselőknek fel kellett tüntetniük éves vagyonnyilatkozataikban, ha magánszervezetek ingyen utazást biztosítottak számukra, annak pontos összegével együtt. Az ezekről szóló információkat továbbra is el kell küldeniük a képviselőház irattárába, az éves nyilatkozat az, amii évtizedeken át használtak újságírók, a kormányzat munkáját ellenőrző szervezetek és az állampolgárok arra, hogy a törvényalkotók pénzügyeit ellenőrizzék.
“Ezek a nyilatkozatok nagyon hasznosak az újságíróknak, nyilvánvalóan kicsit túl hasznosak is” – mondta el a döntéssel kapcsolatban az NJ-nak a kormányzat etikai vétségeivel foglalkozó Citizens for Responsibility and Ethics in Washington nevű szervezet vezetője. És nem kevés pénzről van szó. A lap cikke szerint tavaly hatmillió dollárt költöttek magánszervezetek képviselők ingyen utaztatására, és közel 1900 ilyen utaztatás történt. A képviselők gyakran magukkal vihetik házastársukat, business osztályon repülnek és négycsillagos szállodákban szállnak meg.
A Journal ezzel kapcsolatban megkereste az etikai bizottság republikánus elnökét, aki nem válaszolt megkeresésükre, valamint a második számú vezetőt, de nála sem kaptak választ kérdéseikre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez