17 milliárdból teszik “öngyilkosbiztossá” a Golden Gate hidat

Több évtizeden át tartó vita után a San Franciscói hatóságok jóváhagyták, hogy biztonsági hálókkal lássák el a világ egyik legismertebb hídját.

A Golden Gate híd működtetésével megbízott kormányzati szerv tanácsa pénteken egyhangú döntéssel szavazta meg az “öngyilkos háló” megépítését, ami 76 millió dollárba, azaz nagyjából 17,2 milliárd forintba fog kerülni – jelentette az SFGate. A döntés több évtizednyi kampány és vita után született meg. Sokan ugyanis ellenezték, hogy a világ egyik legszebb hídjának – és San Francisco egyik legfőbb turistalátványosságának – szépségét tönkretegyék az öngyilkosok elrettentésére készült akadályokkal.

 A hídra most egy acélsodronyokból készült fognak elhelyezni mindkét oldalon, a 2,7 kilométer hosszú híd egész hosszában. A hat méter széles hálót a járda alatt hat méternyire fogják kifeszíteni, és a terv szerint nem csak el fogja rettenteni az öngyilkosságra készülő embereket, hanem majd megfogja azokat, akik mégis az ugrás mellett döntenek. Ők feltehetően meg fognak sérülni, de életben maradnak. Arra nem lesz esélyük, hogy kimásszanak a háló szélére, mert az a híd felé fog lejteni.

A hálós megoldást még 2008-ban választották ki öt öngyilkosakadály közül. A többi mind hat méter magas kerítés, vagy fal volt. Többen – az esztétikai aggályok mellett – arra hivatkozva ellenezték az akadályok telepítését, hogy azok valójában nem akadályozzák meg az öngyilkosságokat, és akik meg akarják ölni magukat, azok csak máshova mennek.

Az SFGate által idézett szakértő elmondása szerint azonban tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy maguknak az öngyilkosságoknak a számát is csökkentik az “öngyilkos akadályok”.

A CNN cikke szerint a Golden Gate híd vezeti az öngyilkosságra használt helyek listáját az Egyesült Államokban és a második helyen áll az egész világon. A hídról legalább 1600 ember vetette magát a mélybe, tavaly pedig 46-an választották az ikonikus építmény arra, hogy ott vessenek véget életüknek. A háló, bár a pénz és a tervek már megvannak rá, nagyjából három év múlva lesz készen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez