Női programozókra vadászik a Google – VIDEÓVAL

A programozás ma még főleg a férfiak terepe, de ezen a Google változtatni akar. A cég támogatási kampányt indított a jövő női informatikusai számára.

Az amerikai középiskolás lányok mindössze 1 százaléka gondolja úgy, hogy a jövőben számítástechnikával fog foglalkozni, miközben ma ez a legdinamikusabban fejlődő iparág. Az Amerikai Statisztikai Hivatal becslései szerint 2020-ra mintegy 4,2 millió informatikai állás lesz a munkaerőpiacon. A világ egyik legnagyobb cége, a Google változtatni akar azon a sztereotípián, hogy a programozás a férfiak játszótere, ezért kampányt indított, hogy minél több nő vállaljon munkát ezen a területen.

{youtube}Bo11JJgj1cU{/youtube}

A „Made with Code” program nyitóvideójában lányok láthatóak különböző szerepkörökben – némelyek Barack Obama elnökkel találkoznak, mások beszédet mondanak, de láthatóak a videóban utalások a művészetekre és a divatra is. A lényeg, hogy a videóban és a program honlapján olyan női példaképeket mutassanak be, akik szoftverekkel terveznek izgalmas tárgyakat vagy akár tánckoreográfiákat. Ezekkel a vonzó és egyszerű példákkal szeretné elérni a Google, hogy felkeltsék a lányok érdeklődését az informatika iránt. A cég biztosra akar menni, ezért 50 millió dollárt is felajánlott ösztöndíjakra, valamint együttműködik a 2012-ben alapított Girls Who Code (Programozó lányok) nevű non-profit szervezettel, amely nyári táborokat indít középiskolás, technológia iránt érdeklődő lányoknak.
A Google világszerte 44.000 embert foglalkoztat, és a dolgozói 70 százaléka férfi. A cég kíváncsi volt arra, vajon miért nem érdekli a nőket az informatika, ezért 1600 válaszadó bevonásával kutatást végzett. A cég arra is választ várt, hogy a lányoknak van-e lehetőségük számítástechnikát tanulni, illetve mivel lehetne őket jobban motiválni. Az eredményeket még nem hozták nyilvánosságra, de annyit már tudni lehet, hogy a lányoknak valóban kevés kapcsolódási pontjuk van a technológiához és a számítástechnikához, de ez nem jelenti azt, hogy nem is érdekli őket a téma. Ha a szülők, barátok és tanárok bátorítanák a lányokat, az iskolák pedig egyre több informatikai kurzust biztosítanának, a nők aránya sokkal magasabb lehetne ezen a területen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez