Népszerűbb a vártnál az önfenntartó 9/11 múzeum

A World Trade Center elleni terrortámadásra emlékező múzeumot már több mint háromszázezer látogató kereste fel május végi megnyitása óta.

A 2001 szeptember 11-ei támadásban lerombolt ikonikus New Yorki épület helyén kialakított múzeum május 21-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, és jóval népszerűbbnek bizonyult a várakozásoknál. A múzeum vezetőjének, Joe Danielsnek az elmondása szerint nagyjából öt százalékkal többen keresték fel az áldozatoknak emléket állító létesítményt, mint előzőleg várták. Nem riasztotta el az embereket a sokak szerint korábban túl drágának talált 24 dolláros belépőjegy.
A föld alatt kialakított múzeum a felszínen felépített emlékhely kiegészítésének tekinthető, ahol rövid leírás található a terrortámadásban elhunyt majdnem háromezer áldozatról, felvételeket lehet megtekinteni és meghallgatni a túlélők beszámolóiról, valamint különböző tárgyakat lehet megnézni az épület egyik hatalmas tartóoszlopától kezdve az égő épületből menekülő emberek elhagyott cipőjéig.
A múzeum működtetői abban bíznak, hogy évente 2,5 millió látogató keresi majd fel a helyet, míg 2014-re 1,5 millió látogatóra számítanak. Ez kulcsfontosságú a múzeum létéhez, ugyanis nem kap egyetlen cent állami támogatást sem a működésére, ami évente 63 millió dollárt, azaz nagyjából 14 milliárd forintot emészt fel. A költségek nagy részét a belépődíjakból kell fedezni, amelynek nagyságát (24 dollár, azaz 5300 forint) az áldozatok rokonai közül többen is túl drágának találtak.

Az adatok szerint a világ minden tájáról érkeztek már látogatók megtekinteni a terrortámadásoknak emléket állító múzeumot, amely az igazgató elmondása szerint nem azt a célt szolgálja, hogy válaszokat adjon, hanem inkább kérdéseket tegyen fel, és párbeszédre próbálja serkenteni az embereket. Egy Staten Islandi látogató elmondása szerint a múzeumban tett látogatás olyan volt, mintha újraélte volna a támadás napját. “Igencsak lenyűgöző – nagyon szomorú, de szükséges. Teljesen szükséges” – tette hozzá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez