Obama füllentései mélyítik az elnökökkel szembeni bizalmatlanságot

Megválasztásakor Barack Obama azt ígérte, áttekinthetően és etikusan fog kormányozni. Ehhez képest ott folytatta, ahol elődje abbahagyta.

Tovább rombolta az elnöki pozícióba vetett hitet, miután első elnöki ideje alatt titokban kibővítette a George W Bush által működésbe hozott terrorellenes intézkedéseket, majd újraválasztási kampánya alatt például azzal, hogy az egészségügyi reformmal kapcsolatban később hamisnak bizonyult kijelentésekkel nyugtatgatta a változások miatt aggódó amerikaiakat. És ezzel hatalmas kárt okozott – írta a National Journal, Charles Lewis pár hete megjelent könyvéről, a kormányzati hazugságokat összegyűjtő 935 Liesról (935 hazugság) szóló írásában.
A lap szerint a könyvnek kötelező olvasmányként kéne szerepelnie minden amerikai elnök, kormányzó, törvényhozó, bíró és újságíró listáján. Az ugyanis egy figyelmeztetés. Figyelmeztetés arra, hogy a rövidtávon hasznosnak bizonyuló hazugságok hosszú távon csak azt érik el, hogy a közvélemény teljesen bizalmatlanná válik. Ahogy az az elmúlt pár évtizedben történt: felmérések bizonyítják, hogy az emberek még soha nem kételkedtek annyira, mint most a politikai intézményekben és a médiában.
A könyv címe a Bush-kormányzat lódításainak, füllentéseinek és torzításainak a számára utal, amit az Irak elleni háború megindítása előtt tettek annak “bizonyítására”, hogy Szaddam Huszein országba nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára. Amelyekkel végül sikerült is elérni, hogy a nemzet támogassa a harcok megindítását, mindezt egy jól szervezett “hazugságkampány” hatására, amelyhez a sajtó munkatársai is asszisztáltak.
És az Obama-kormányzat, az elnök minden korábbi ígéretével ellentétben, ott folytatta, ahol elődje abbahagyta. A National Journal megjegyezi: Obama ugyan nem indított katasztrofális háborút fals indokok és hazugságok alapján, de kormányzata annyi torz információt és füllentést (akarva, vagy akaratlanul) tett közzé, hogy azzal tovább növelte az elnökökkel szembeni bizalmatlanságot.
Lewis szerint a közintézmények hazugságai ellen még van esély győzelemre, de az nem a politikusokon és tisztviselőkön múlik, hanem az egyes embereken, akiknek az író szerint az új technológiai eszközök erős fegyvereket nyújtanak a hatalom hazugságai elleni küzdelemre, és lehetőséget adnak egy újfajta újságírás kialakítására. “Reméljük, igaza van” – zárja cikkét a National Journal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez